Smaakvol gehakt mengsel met paprika en tomaat, afgedekt met een laag stamppot rauwe andijvie met spekjes.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Andijvie, ovengerecht, stamppot
Voorbereidingstijd 5minuten
Bereidingstijd 40minuten
Porties 4personen
Equipment
Oven
Hapjespan
koekenpan
Stamper
Pan voor de stamppot
Ovenschaal
Koksmes
Handmixer met gardes
Ingrediënten
500 gr half om half gehakt
2 teentjes knoflook gehakt
snuf chilivlokken
1 tl gerookt paprika poeder
2 zoete puntpaprika's in reepjes gesneden
1,5 kkruimige aardappelen geschild in stukken en gewassen
125 grgerookte spekjes
klont roomboter
scheut melk
1/2 krop andijvie fijn gesneden en gewassen
2 tlolijfolie
klein blikje tomatenpuree
flinke hand geraspte kaas
Instructies
De stamppot
Doe de aardappels in een pan met kokend water en kook ze in ongeveer een kwartier gaar.
Bak de spekjes uit in een beetje olie. En zet apart.
Bak de knoflook met de chili vlokken in wat olie en bak hierin het gehakt rul
Voeg de paprika, het gerookte paprika poeder en het blikje tomaten puree toe samen met een scheutje water en wat zout en peper.
Verwarm ondertussen de oven op 220 graden.
Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stampt ze samen met wat boter en wat melk.
Klop het geheel luchtig met eventueel nog wat melk met de handmixer en breng op smaak met zout en peper.
Roer de andijvie erdoor en laat dit nog even slinken in de hete puree.
Roer de spekjes erdoor
Vul de ovenschaal met het gehaktmengsel en smeer het glad met een lepel.
Verdeel hierover de stamppot en smeer ook dit weer glad, strooi de kaas er op en bak af in de oven tot de kaas gesmolten is en de schotel licht bruin gaat kleuren. Ongeveer 15 minuten.