Geheim van de chef

Fried rice (gebakken rijst)

Recept: José Polonio Fotografie: Bas Alderlieste

Ingrediënten:

  • 4 kopjes rijst (1 dag oud)
  • 60 gr champignons
  • 60 gram wortel
  • 2 sjalotjes
  • 1 ei
  • 1 lente ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • witte peper (uit de pepermolen)
  • Spaanse peper
  • koriander
  • bladselderij
  • rode lombok
  • gember
  • geelwortel
  • zwarte sesam
  • limoen

Fried Rice of gebakken rijst is een verzamelnaam voor Aziatische gerechten waarbij geroerbakte of gewokte, vaak één dag oude, gekookte rijst het hoofdingrediënt is. Door de rijst worden ingrediënten als eieren, vlees, vis, zeevruchten en groente geroerbakt.

Chef-kok José Polonio geeft je zijn variant van Fried Rice en legt je stap voor stap uit wat je moet doen om dit heerlijke, maar eenvoudige gerecht op tafel te zetten.

Werkwijze:
1. Snijd de sjalotjes, de champignons en de lente ui fijn, de wortel Julienne, de Spaanse peper snijd je dun en de koriander en bladselderij snijd je ook fijn.

2. Doe de rode lombok peper, gember, geelwortel, knoflook en zwarte sesam in een Oelek vijzel en pureer tot een pasta. Schaaf als laatste een beetje rasp van een limoen over de pasta heen.

3. Pak een wok of een andere pan. Giet er een scheut zonnebloemolie in. Bak daarin de sjalotjes en de pasta.

4. Voeg het ei toe en blijf roeren.

5. Voeg daarna eerst de harde groente toe en pas later de zachte. Dit omdat de zachte groente minder lang nodig hebben om te garen.

6. Als laatste voeg je de rijst toe. Meng het geheel goed en laat het bakken.

Om het gerecht meer smaak te geven voeg je de sojasaus, de vissaus, peper en koriander toe.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©