Geheim van de chef

Zelf friet of patat bakken [De complete handleiding 2021]

Recept: Smaakvol NH Fotografie: Unsplash

Ben jij ook zo gek op verse friet? Maar hoe bak je zelf de lekkerste en knapperigste patatjes? Wij leggen je in deze handleiding precies uit hoe.

De Nederlanders zijn gek op patat, waar we vroeger regelmatig de snackbar bezochten, gaan we nu steeds vaker zelf frieten maken.

De lekkerste friet is knapperig goudbruin gebakken en kruimig van binnen. Dat krijg je alleen voor elkaar met de juiste soort bloemige aardappel.

1. Ga voor de juiste verse aardappel

Het Bintje, Santé, Désirée en de Premiére zijn van die bloemige aardappelen en perfect voor het bakken van frieten. Het is belangrijk dat je kiest voor mooie grote aardappels, zo krijg je mooie grote frieten.

2. Verwerk de aardappel tot friet

Zorg na het schillen van de aardappel dat je de frieten in 1 bij 1 cm snijdt. Tenzij je natuurlijk Vlaamse frieten wilt maken, dan snijd je ze 1 bij 2 cm. Om overtollig zetmeel te verwijderen spoel je ze daarna af met koud water en droog je ze goed af.

Voor extra knapperig frieten kun je ze een half uur laten weken in koud water met 1 eetlepel zout. Het zout zorgt er voor dat er meer vocht uit de friet wordt getrokken waardoor de friet wel knapperiger wordt maar minder bruin. Droog ze altijd goed af.

3. Harde vet of plantaardige olie

In België gebruikt men ossenwit. Dat is gefilterd rundvet. Het gefilterde vet is beter bestand tegen verbranden en oxidatie dan frituurvet. Het zorgt ook voor een eigen smaak aan gefrituurde producten.

Een plantaardige olie, zoals archideolie (pindaolie) of zonnebloemolie is misschien beter omdat deze minder verzadigde vetzuren bevatten.

4. Friet voorbakken

Voorbakken is het geheim van krokante friet. De eerste keer leg je de frieten rustig in het vet met een temperatuur van ± 160 graden. De rauwe frieten verliezen een groot gedeelte van hun vocht door ze voor te bakken.

Je bakt de frieten voor ongeveer 4 tot 5 minuten gaar maar niet tot dat ze goudbruin zijn. Het is namelijk de bedoeling dat je ze kookt. Beginnen de frietjes te ‘zingen’, ze komen aan het oppervlak borrelen, dan haal je ze uit het vet en schud je ze goed uit.

5. Terug koelen van de frieten

Laat de frieten voor minstens een halfuur afkoelen naar kamertemperatuur. Met dit temperatuurverschil krijg je betere en knapperige friet.

6. Afbakken van de frieten

Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180 graden, leg de frietjes hier in en bak ze in 2 á 3 minuten af. Hiermee zorg je dat de voorgebakken frieten krokant worden.

In het begin van het frieten seizoen, ± augustus, bevatten de nieuwe aardappelen meer zetmeel en weinig suiker. Ze zullen dan ook lichtere kleur hebben na het bakken dan wanneer je aardappelen gebruikt verder in het seizoen waar het zetmeel omgezet wordt in suiker en daardoor donkerder zullen worden na het bakken.

7. Serveren van de frietjes

Nadat je ze 2 á 3 minuten hebt gebakken, haal je de frietjes uit het vet en schud je ze goed uit en gooi je ze een paar keer goed om. Bestrooi je met zout en serveer ze met zelfgemaakte mayo.

Bak je de frietjes zoals uitgelegd, dan koop je nooit meer diepvries frieten 😉


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©