Geheim van de chef

Gazpacho soep

Recept: Mamaloukookt Fotografie: Aangeleverd

Gazpacho is een koude soep en van origine een Spaans gerecht. Gazpacho wordt gemaakt van rauwe groenten en heel koud gegeten, boordevol vitamientjes.

Gazpacho

Gazpacho is koude soep
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
Trefwoord gazpacho, koude soep
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Blender
  • Oven
  • Koksmes

Ingrediënten

  • 75 gram oud wit brood met korst
  • 1 groene paprika gehalveerd
  • 2 rode paprika's
  • 1 komkommer een kwart in kleine blokjes
  • 1 tl chilivlokken of naar smaak
  • 1 rode ui een kwart gesnipperd
  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 100 ml olijfolie
  • 2 el balsamicoazijn die uit modena
  • 1 tl fijne kristalsuiker of honing
  • bosje basilicum voor de garnering

De croutons

  • Rest Turks brood
  • 2 el Tomatenolie of olijfolie
  • Snuf vers gemalen zeezout

Instructies

  • Breek het brood in stukjes en laat het weken in koud water, ongeveer 20 minuten.
  • Snij een halve groene, één rode paprika, de kwart komkommer en het kwartje rode ui in stukjes en zet afgedekt in de koelkast (dit wordt je topping).
  • Stop de rest van de groenten in stukken in de keukenmachine met de knoflook, olie, suiker en het azijn.
  • Pureer de hele boel glad en voeg dan het brood uitgedrukt in een zeef toe, samen met 100 ml water of iets meer dan je de gazpacho te dik vindt, pureer nog even door. Wil je het helemaal glad druk het hele boeltje dan door een zeef, maar dat vind ik te veel gedoe!
  • Breng op smaak met zout en peper en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Serveer met de gesneden groenten en een blaadje basilicum.

De croutons

  • Leg hiervoor in stukken gescheurd brood op een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel met de olie en bestrooi met versgemalen zeezout en hussel lekker door elkaar. Zet in een oven van 180 graden en bak tot ze knapperig en bruin zijn. een minuutje of 15.
  • Geniet ervan op een warme luie dag! En omdat je het al uren vooraf klaar kan maken, geniet je nog voor het eten lekker lui in het zonnetje met een gekoeld glaasje wijn!

Notities

Supergezond, eet smakelijk!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©