Geheim van de chef Gemarineerde zalm Recept: Levi Polak Fotografie: Franka Fotografeert
Dit recept van Levi Polak, chef-kok bij Wolf Kitchen & Bar, is voor wanneer je echt ruim de tijd hebt om in de keuken te staan om dit heerlijke gerecht te maken. De zalm heeft namelijk zo’n 4 uur nodig om goed op smaak te komen in de pekel met kruiden, en een hele nacht in het sap van de rode kool. Maar dan heb je wel een heerlijk gerecht op tafel staan waar jij en vrienden of familie nog lang over na zullen praten.
Eet smakelijk!
Gemarineerde zalm
Koop zalm bij een goede visboer.
Gang tussengerecht, voorgerecht
Voorbereidingstijd 1 dag 4 uur Bereidingstijd 20 minuten
bak om te pekelen
plasticfolie
Koksmes
snijplank
steelpannetje
spuitzak
1 kg zalmfilet met vel 45 gr dille 200 gr grof zeezout 1 schil van citroen 1 kg rode kool (gesneden en rauw) 1,5 l koud water 100 ml frambozenazijn 50 gr suiker 150 ml mayonaise 5 gr ras el hanout 20 ml zonnebloemolie 200 gr knolselderij 15 gr mierikswortel 200 ml volle melk 40 gr roomboter Ontdoe de zalm van zijn vel
Snij en verdeel de zalm in drie gelijke stukken
Doe alle ingrediënten voor de pekel in de bak en leg de zalm in pekel. Dek de bak goed af met vershoudfolie. Zet de zalm 4 uur in de koelkast
Meng de rode kool met koud water in een blender
Blijf mengen totdat er geen stukjes rode kool meer in het sap zitten
Giet dan het sap in een bak en voeg daar de azijn en suiker ook aan toe
Leg de zalm er in en bedek hem met het sap, zodat het sap goed in de zalm trekt. Zet de zalm 1 nacht in de koeling
Haal de zalm uit de koeling en daarna uit de bak. Snij de zalm in plakjes van ongeveer 2,5 millimeter
Doe 20 ml olie in een steelpannetje en laat de olie warm worden
Doe de kruiden erbij en blijf 1 minuut lang roeren. Blijf dit doen, anders verbranden de kruiden. Haal dan het pannetje van het vuur
Meng de kruidenolie met de mayonaise. Schil de knolselderij en de mierikswortel en warm 5 minuten op in de melk. Laat de melk niet koken
Pak een wit bord. Leg de plakjes zalm schuin dubbel gevouwen in een soort bloem op het bord
Spuit tussen de zalm dotjes mierikswortelcreme en de ras el hanout mayonaise
Leg de aalbessen er mooi bij en verfraai het gerecht met mooie blaadjes sla
Als krokantje voeg je een raster van soezenbeslag toe aan het gerecht