Geheim van de chef

Hollandse kippensoep

Recept: Renée de Feijter Fotografie: Aangeleverd

 

Hollandse kippensoep

Hollandse kippensoep (beroemd tantes recept)
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord gevogelte, kip, soep
Voorbereidingstijd 2 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4

Equipment

  • grote soeppan
  • koekenpan
  • bolzeef
  • twee vorken
  • bord
  • schuimspaan

Ingrediënten

  • 2 kippenbouten
  • 1 ui
  • 2 cm gember geschild
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 2 kruidnagel 
  • 2 laurierblad 
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • Stukje gedroogde foelie
  • 2 el vermicelli
  • 2 l kippenbouillon (blokjes)
  • Snuf zout en peper

Instructies

  • Snij de ui doormidden (compleet met schil) en leg deze beide met de gesneden kant naar beneden in de koekenpan. Laat deze enkele minuten bakken totdat de onderkant bruint en schroeit
  • Leg ondertussen de kippenbouten op de bodem van de soeppan
  • Maak ondertussen de wortel, prei en bleekselderij schoon en snij deze in grove stukken, maar hou een beetje over voor op het einde. Leg het grotendeel deze  bovenop de kippenbouten
  • Maak de knoflook schoon en schil het stukje gember en leg deze in hun geheel bij de rest in de soeppan
  • Leg de takjes kruiden, de laurierblaadjes, de kruidnagels, het stukje foelie en de rode peper in hun geheel bij de rest in de soeppan
  • Vul de soeppan nu aan met 2 liter kippenbouillon
  • Leg als laatst de uien met de gesneden kant (met schil) in de bouillon. Dit zal ervoor zorgen dat de bouillon helder wordt
  • Laat dit 2,5 uur zachtjes pruttelen
  • Pak na 2,5 uur met de schuimspaan de kippenbouten er voorzichtig uit. Let deze op een bord en ontdoe met twee vorken de bouten van hun vel. Vervolgens pluk je het vlees met twee vorken uit elkaar. De structuur lijkt dan op pulled chicken
  • Zeef vervolgens met een bolzeef de bouillon. Alle groenten en kruiden zijn te gaar en gooi je weg. Je houdt nu alleen een bouillon over
  • Gooi vervolgens de geplukte kip hierbij
  • Schep twee eetlepels vermicelli erbij en kook nog voor 3 tot 4 minuten
  • Gooi op het laatst het laatste beetje fijngesneden wortel, prei en selderij erbij
  • Proef de soep en maak eventueel extra op smaak met peper en zout

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©