Geheim van de chef

Mezzes uit het midden-oosten

Recept: Renée de Feijter Fotografie: Aangeleverd

Mezzes zijn de tapa’s uit het midden-oosten. Je kunt de tafel vullen met veel verschillende schaaltjes.

Om niet meteen een dag in de keuken te staan, heb ik drie Mezzes uitgewerkt: Muhamarra (van oorsprong Syrische geroosterde paprikadip), Baba Ganoush (Eqyptische aubergine spread) en Labneh (Libanese yohurtdip).

Om hier een complete maaltijd van te maken voeg je hier platbrood aan toe en een frisse couscoussalade.

Mezzes uit het midden-oosten

Mezzes zijn de tapa’s uit het midden-oosten.
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Midden-oosten
Trefwoord kruiden, vegetarisch
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 3 personen

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mes
  • snijplank
  • kom
  • schaal
  • keukenmachine of staafmixer
  • schaaltjes

Ingrediënten

Muhamarra

  • 10 walnoten
  • 2 paprika's
  • 50 gr feta
  • 1 el Granaatappelsiroop
  • 1 tl Cayennepeper gemalen
  • 1 el olijfolie
  • snuf zout en peper

Baba Ganoush

  • 2 aubergine
  • 1 teen knoflook
  • 2 el Tahinpasta
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el komijnpoeder
  • snuf peper en zout

Labneh

  • 300 gr Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el citroensap
  • 1 tl sumakkruiden
  • ½ tl Kaneelpoeder
  • 1 tl sesamzaadjes
  • 1 el olijfolie
  • snuf zout en peper

Couscoussalade

  • 125 gr Couscous
  • ½ Fijngesnipperde rode ui
  • ½ Tomaat in kleine bokjes
  • 6 blaadjes Verse munt
  • snuf peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prik met een vork meerdere gaatjes in de aubergines.
  • Leg de aubergines en de paprika’s op een bakplaat met bakpapier. Haal de paprika’s er na 30 minuten uit. Draai de aubergines om en bak deze nog eens 30 minuten.
  • nijd de teen knoflook fijn en meng dit samen met de tahinpasta, de olijfolie, het citroensap en de komijnpoeder in een schaal. Zet dit apart.
  • Week ondertussen de couscous zoals staat beschreven op de verpakking.
  • Snijd de halve rode ui, de halve tomaat en de munt fijn en meng dit in een schaal. Zodra de couscous gaar is, meng je dit erbij. Schep dit om en voeg peper en zout toe. Zet dit apart.
  • Hak de peterselie fijn en meng dit samen met de yoghurt in een mengschaal. Voeg hier de olijfolie, het citroensap en de sumakkruiden aan toe. Breng op smaak met een snuf zout en peper. Meng dit en zet apart in de koelkast.
  • Haal na 30 minuten de paprika’s eruit en doe deze apart in een boterhamzakje en knoop deze dicht. Laat rusten voor 10 minuten.
  • Mix met een keukenmachine of een staafmixer de walnoten, feta, olijfolie en granaatappelsiroop tot een grove massa.
  • Haal de paprika’s uit de zakjes. Als het goed is kun je nu gemakkelijker de schil van de paprika’s verwijderen. Snijd vervolgens ook het vruchtvlees eruit.
  • Mix de gepelde paprika nu met de walnoten massa. Voeg zout en peper toe. Zet apart.
  • Haal na 30 minuten nu ook de aubergines eruit en zet deze apart voor 10 minuten. Snijd deze vervolgens in de lengte en schraap met een vork het vruchtvlees eruit. Hak dit fijn en meng dit in de schaal met het tahinpasta mengsel. Voeg een snuf zout toe.
  • Serveer de Muhamarra, de Baba Ganoush en de couscous in mooie schaaltjes. Serveer de Labneh op een plat bord. Versier het bord met olijfolie, sumakkruiden, kaneelpoeder en sesamzaadjes.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©