Geheim van de chef

Oester tartaar op roggebrood en gepofte biet

Recept: Jeroen Klepper Fotografie: Bas Alderlieste

Gerecht voor 4 personen

  • 12 Oesters
  • 2 eetlepels Crème fraiche
  • 1 Sjalot gesnipperd
  • 1 eetlepel Bieslook, fijn gesneden
  • 1/2 eetl olijfolie
  • 1 limoen (zest van de schil)
  • Peper en zout
  • 4 plak Rogge brood, deze uitsteken met ronde steker
  • 5 stuks Gele biet
  • 3 Takjes tijm
  • 3 takjes rozemarijn

We kennen in Nederland twee soorten oesters, de Europese oester en de Zeeuwse oester. De Zeeuwse oester, ook we de Japanse oester of creuze is uit Japan ingevoerd. De Europese oester is een inheemse soort.

  1. Gril de bieten in bbq gaar. Daarna in folie wikkelen met fijn gesneden tijm en rozemarijn.
    Laat deze afkoelen en de smaak intrekken.
  2. Steek de oesters open. Controleer op gruis, stukjes schelp.
  3. Doe de oesters in een volzeef met daaronder een pannetje om het oester vocht op te vangen.
  4. Snijd de bieslook en de sjalot fijn.
  5. Hak de oesters grof. Daarna in een beken, voeg hierbij 1 zest van limoen toe, de sjalot en de bieslook, de olie, crème fraiche en proef af met peper en zout.

6. Laat even staan (koel)
7. Steek de roggebroodjes uit met sterker.
8. Haal de biet uit de folie. Verwijder de schil, snijd in gelijken plakken en steek deze uit met steker, gelijke dikte en grote van het roggebrood.
9. Leg de roggebroodjes op een plateau, met de steker erop, hierop de tartaar, leg als dak de biet erop.
10. Verwijder voorzichtig de steker, leg hierop wat parels van olijfolie en wat zilte groenten en kruiden. (via PUURgroenten)

Bon appétit

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©