Geheim van de chef

Penne met ratatouille in tomatensaus, en romige courgette-rolletjes met pijnboompitten, verse basilicum en Parmezaan

Recept: Hedwig Adema Fotografie: Hedwig Adema

Nodig voor vier personen

Voor de courgette-rolletjes:

  • 1 el olijfolie
  • 3 smalle courgettes (voor circa 16 niet al te dunne courgette-linten)
  • 250 g ricotta
  • 1/2 bosje verse basilicum
  • 1/2 teen knoflook geperst
  • vers gemalen peper en zout
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas
  • 60 g geroosterde pijnboompitjes

Voor de ratatouille in tomatensaus:

  • 2 el olijfolie
  • 1 klein rood uitje
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 aubergine
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 blik tomatenpulp van Mutti
  • 1 dl zoete witte wijn
  • 1/2 el oregano

Penne met ratatouille in tomatensaus, en romige courgette-rolletjes met pijnboompitten, verse basilicum en parmezaan

Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid.

Deze penne met ratatouille wordt nog lekkerder door er courgette-rolletjes bij te serveren die je vult met een heerlijk kruidige ricotta.

Je kunt dit gerecht een dag of een paar uur van tevoren maken (behalve de pasta), makkelijk voor als je gasten te eten krijgt.

Voorbereiding gevulde courgette-rolletjes:

  1. Schaaf met een kaasschaaf die vrij dik schaaft plakken van de courgette.
  2. Bak de courgette-linten in een koekenpan zacht aan beide kanten en spreid ze uit op een werkblad.
  3. Snijd het halve bosje basilicum (alleen de blaadjes) fijn en roer in een kom samen met de parmezaanse kaas en de ricotta door elkaar.
  4. Voeg knoflook, zout en peper en geroosterde pijnboompitten toe en proef of je de vulling goed op smaak vindt.
  5. Verdeel de vulling in een bergje aan het begin (onderkant)van iedere courgette-lint en rol op tot rolletje.
  6. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet even weg tot gebruik.
  7. Maak je ze minimaal een paar uur van tevoren? zet ze dan tijdelijk even in een ovenschaal en zet afgedekt in de koelkast.

Voorbereiding ratatouille in tomatensaus:

  1. Snipper het uitje, snijd de aubergine in blokjes zo ook de rode puntpaprika’s.
  2. Fruit bovenstaand geheel al roerende in de olijfolie op hoog vuur, gedurende tien minuten.
  3. Voeg er dan de tomatenpuree aan toe en bak deze even mee.
  4. Doe er het blik tomatenpulp bij, de zoete witte wijn en de oregano en laat twintig minuten met deksel op de pan stoven op zacht vuur.
  5. Wanneer je de ratatouille een dag van tevoren maakt, laat dan snel afkoelen en zet afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Plaats de courgette-rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat in 25 minuten heet worden.
  3. Intussen warm je de ratatouille op tot heet en kook je de penne volgens gebruiksaanwijzing gaar.
  4. Roer de gare genen door de hete ratatouille.

Serveren:

  1. Verwarm vier diepe borden voor door er kokend water in te gieten.
  2. Droog af voor gebruik.
  3. Verdeel de penne met ratatouille in tomatensaus over de borden, en steek in ieder bord vier courgette-rolletjes tussen de penne.

Eet smakelijk!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©