Geheim van de chef

Pilav

Recept: Francijna van Diepen Fotografie: Aangeleverd

Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten, Perzië, India en Centraal Azië, bestaande uit een graansoort, meestal rijst, die eerst wordt gefruit in olie en vervolgens onder toevoegen van bouillon gaar wordt gesmoord, afhankelijk van de landstreek met bepaalde kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. (Wikipedia)

Pilav

Pilav is een gerecht uit het Midden-Oosten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden-oosten
Trefwoord kip, rijst
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • wok
  • schuimspaan
  • Mes
  • snijplank
  • schaal
  • zeef
  • Pan

Ingrediënten

  • 500 gr kippendijen, in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 rode paprika’s, in blokjes gesneden
  • 6 grote kastanje champignons, in achten gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 4 el sojasaus
  • 3 tl sambal brandal
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 l blik perziken op siroop, goed uitgelekt en in kleine blokjes gesneden. Sap bewaren.
  • 600 ml hete kippenbouillon
  • 300 gr basmatirijst, 15 minuten geweekt in koud water en goed uitgelekt.

Instructies

  • Verhit een scheut olie in een wok en bak hier in de kip bruin. Doe dit beetje bij beetje.
  • Schep met een schuimspaan uit de pan in een schaal en zet apart.
  • Fruit dan in dezelfde olie de ui glazig en voeg de paprika, champignons en knoflook toe, en bak even mee.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe meng goed door en laat een paar minuten mee bakken.
  • Doe het uienmengsel over in de schaal bij de kip en zet weer apart.
  • Als het nodig is voeg je nog wat olie toe in de pan en verhit je dit weer even. Doe hier de geweekte en goed uitgelekte rijst in en bak de rijst tot het begint te glimmen.
  • Dan voeg je ± 500 ml hete kippenbouillon, sojasaus, sambal en paprikapoeder toe en meng goed door, zorg dat de rijst onder het vocht zit.
  • Voeg dan weer het kip/ uienmengsel toe. Sluit de pan met een deksel en zet op een vlamverdeler op laag vuur en laat de rijst garen.
  • Hou het goed in de gaten want het gaat vrij snel.
  • Als het nodig is voeg je nog wat bouillon toe.
  • Ik voegde nog 100 ml sap van de perziken toe. Verdeel de blokjes perzik over het rijstmengsel.

Notities

Smakelijk!!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©