Geheim van de chef

Pruimenchutney

Recept: Sasja Spek Fotografie: Aangeleverd

Rond deze tijd zijn er weer veel heerlijke pruimen rijp. Je kunt er een lekkere taart mee bakken, jam mee maken maar ook bijvoorbeeld eens wat anders, een chutney.

Deze chutney kun je lang bewaren in de koeling en doet het heel goed bij vlees en barbecue. Deze pruimen heb ik gekregen uit de tuin van vrienden van mijn ouders.

Jaren geleden, toen ik het voor het eerst chutney proefde, had iemand deze meegenomen van een lange vliegreis. Het was mangochutney.

Heerlijk vond ik het. Later kwam ik erachter dat je van heel veel soorten fruit chutney kan maken.

Ik geef twee varianten met pruimen, de bereiding is bijna gelijk maar met andere ingrediënten:

Pruimenchutney 1

Gang Chutney
Keuken Europees
Trefwoord chutney, jam
Voorbereidingstijd 2 uur

Equipment

  • Pan
  • 4-5 schone en droge jampotjes met deksel (even in kokend water leggen)
  • keukenplank
  • keukenmes

Ingrediënten

Variant 1

  • 1 kilo pruimen (ontpit en in stukjes)
  • 1 ui (in ringen gesneden)
  • 2 dl wijnazijn
  • 2 el (Chinese) sojasaus
  • 3 stuks Spaanse pepers (in kleine stukjes gesneden zonder de pitjes)
  • 2 teentjes knoflook (in stukjes gesneden)
  • 50 gr gekonfijte gemberbolletjes (in stukjes gesneden)
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el (Indiase) kerriepoeder
  • 150 gr (Californische) rozijnen
  • 300 gr suiker

Variant 2

  • 1 kilo pruimen (ontpit en in stukjes)
  • 500 gr appels (geschild en in stukjes)
  • 500 gr uien (in ringen)
  • 250 gr rozijnen
  • 250 gr gedroogde abrikozen (in stukjes)
  • 200 gr gemberbolletjes (in stukjes)
  • 2 tenen knoflook (uitgeperst)
  • 1 tl all spices
  • 1 el citroensap
  • ½ liter azijn
  • 6 el gembersiroop
  • 300 gr bruine suiker

Instructies

Werkwijze variant 1

  • Was en ontpit de pruimen en snijd in kleine stukjes. Pel de uien en snijd in ringen, de rode pepers zonder pitjes in ringetjes snijden, de knoflook pellen en in stukjes snijden en de gemberbolletjes fijnsnijden.
  • Leg alle ingrediënten en de kruiden in een bodempje azijn (behalve de suiker en de rest van de azijn) en kook voor 4 tot 8 minuten.
  • Zorg dat het niet aanbrandt.
  • Voeg als laatste de suiker en de rest van de azijn toe een laat nog eens 10-15 minuten koken tot jamdikte.
  • Vul de potjes met de hete chutney, sluit af en draai ze om. Laat afkoelen en draai terug. Na 4 weken is de chutney klaar om gegeten te worden.

Werkwijze variant 2

  • Was en ontpit de pruimen en snijd in kleine stukjes, was de appels, schil ze en snijd in kleine stukjes. Pel de uien en snijd in ringen. Snijd de abrikozen en de gemberbolletjes in stukjes.
  • Leg alle ingrediënten en de kruiden in een bodempje azijn (behalve de suiker en de rest van de azijn) en kook voor 4 tot 8 minuten.
  • Zorg dat het niet aanbrandt, goed blijven roeren.
  • Voeg als laatste de suiker en de rest van de azijn toe een laat nog eens 10-15 minuten koken tot jamdikte.
  • Vul de potjes met de hete chutney, sluit af en draai ze om. Laat afkoelen en draai terug.

Notities

Na 4 weken is de chutney klaar om gegeten te worden.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©