Geheim van de chef

Mexicaanse Pulled pork (Carnitas)

Recept: Smaakvol NH Fotografie: Smaakvol NH

Pulled pork op Mexicaanse wijze. Je maakt deze, in de oven bereide pulled pork sneller dan je denkt. Als je de toppings klaar maakt en gezellig op tafel zet dan is het een kwestie van je tortilla vullen met wat je gasten lekker vinden. Samen genieten van dit Mexicaanse gerecht, is alles behalve ingewikkeld, zorg wel voor een goed stuk varkensvlees en verse producten.

Mexicaanse Pulled pork (Carnitas)

Deze Mexicaanse pulled pork kun je het beste een dag van tevoren maken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Trefwoord Carnitas, varkensvlees
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Aluminiumfolie
  • Dutch oven

Ingrediënten

  • 1 kilo varkensbraadstuk zonder been
  • 2 kopjes water (genoeg om het varkensvlees in de pot te bedekken)
  • 1 witte ui, geschild en gehalveerd
  • 4-6 teentjes knoflook, geplet en geschild
  • 1 limoen geperst
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 tl droge oregano
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 sinaasappel

Instructies

  • Plaats het ovenrek in de onderste stand en verwarm de oven voor op 300 graden
  • Snijd het varkensvlees van overtollig vet af en snijd in stukjes van 4 cm. Leg het varkensvlees in een pot met dikke deksel zoals een Dutch oven. Voeg voldoende water toe om het varkensvlees te bedekken en voeg dan ui, knoflook, limoensap, rode wijnazijn, oregano, komijn, laurierblaadjes, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel gemalen zwarte peper en het sap van de sinaasappel toe. Deze sinaasappel voeg je later met schil toe aan het vlees en roer om. Breng op middelhoog vuur aan de kook en roer af en toe
  • Dek de pan af en zet hem in de oven. Kook ongeveer 2 uur of tot het varkensvlees uit elkaar valt wanneer het met een vork wordt insteekt. Haal de pan uit de oven als het varkensvlees gaar is
  • Verwijder de sinaasappelschil, ui en laurierblaadjes. Bekleed een omrande bakplaat met aluminiumfolie. Breng het varkensvlees met een schuimspaan uit de pan en leg het op de met folie beklede bakplaat
  • Zet de pot terug op de kookplaat en breng het sap op hoog vuur aan de kook. Kook 8-15 minuten (langer of korter, indien nodig) tot het kookvocht ingedikt en glazig is en, wanneer geroerd, de lepel een spoor achterlaat in het kookvocht (je zou ongeveer 1 kopje kookvocht moeten hebben)
  • Gebruik je vingers of een vork om de stukjes varkensvlees uit elkaar te trekken en gooi alle bijzonder vette stukjes weg (of verwijder het vet ervan). Besprenkel het vlees met het kookvocht. Plaats het varkensvlees 5-8 minuten in de oven of totdat het varkensvlees begint te bruinen en de randen krokant worden
  • Haal de bakplaat uit de oven en gebruik een spatel om het varkensvlees om te draaien. Plaats terug in de oven voor nog eens 5-8 minuten, geroosterd tot het varkensvlees bruin en knapperig
  • Serveer in verwarmde tortilla's met avocado, tomaat, koriander of met andere toppings

Notities

Eet het met kleine maïs- of bloemtortilla's, gesneden witte ui, koriander, partjes limoen, avocado etc. En zet alles op tafel, zodat de gasten zelf hun tortilla kunnen vullen.

Serveer in verwarmde tortilla’s met avocado, tomaat, koriander of met andere toppings.

Eet smakelijk!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©