Geheim van de chef

Stamppot Griekse tapas

Recept: Michel Rekers Fotografie: Franka Fotografeert

Wat heb je nodig voor de kofte van stamppot rucola:

  • 500 gr aardappelen
  • 150 gr rucola
  • 200 gr geitenkaas
  • 50 gr zongedroogde tomaatjes
  • melk
  • pijnboompitten (geroosterd)
  • Panko paneermeel
  • bloem
  • eiwit
  • zout
  • peper

Wat heb je nodig voor de tzatziki:

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 1 el dille
  • 1 komkommer
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Wat heb je nodig voor de gevulde courgette:

  • 1 kg aardappelen
  • 250 gr chorizo
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene courgettes
  • 1 rode puntpaprika
  • 100 gr feta
  • 10 olijven ‘mammoet’
  • 10 plakjes serranoham
  • olijfolie
  • kruidenolie
  • zout
  • peper

De afgelopen jaren heeft Michel Rekers meegedaan aan het WK STAMPPOTKOKEN. In 2015 werd hij wereldkampioen met zijn stamppot ‘Goreng met zoetzure saus, ananas, chips van gebakken banaan en met spitskool gevulde wontons’.

In 2016 werd hij voor de tweede keer wereldkampioen, toen met de ‘Griekse tapas met kofte van stamppot rucola, geserveerd met tzatziki’. Dit winnend recept krijg jij van Michel Rekers stap voor stap uitgelegd.

Dit recept bestaat uit drie onderdelen. Een tip van Michel is dat hij de ingrediënten vrij grof houdt, dit komt de smaak ten goede.

Bereidingswijze van de kofte van stamppot rucola:

  1.  Schil de aardappelen en spoel ze schoon met water.
  2. Vul een pan met koud water en kook daar de aardappelen in gaar.
  3. Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn en rooster de pijnboompitjes.
  4. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze fijn.
  5. Voeg de rucola, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en de geitenkaas toe en roer door elkaar tot een mooie stamppot. Laat de stamppot afkoelen en maak er dan kleine kroketjes van.
  6. Meng de bloem, het eiwit en de Panko paneermeel. Paneer de kroketjes door ze door de bloem, eiwit en de Panko paneermeel te halen.
  7. Frituur de kroketjes op 180 graden.


Bereidingswijze van de tzatziki:

  1. Snijd de twee teentjes knoflook fijn.
  2. Meng de ingrediënten door elkaar in een kom.
  3. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.

 

Bereidingswijze van de gegrilde courgette gevuld met stamppot van chorizo, paprika, puntpaprika en ui:

  1. Schil de aardappelen en spoel ze schoon met water. Vul een pan met koud water en kook daar de aardappelen in gaar. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze fijn.
  2. Snijd 1 courgette, de chorizo, paprika, puntpaprika en de ui in blokjes en de knoflook fijn.
  3. Giet wat olie in een pan en bak de knoflook en chorizo aan. Voeg daarbij de rode ui en bak totdat deze glazig is. Voeg dan de puntpaprika, paprika en als laatste de courgette toe. Roerbak al deze ingrediënten even door.

4. Voeg de gebakken chorizo en groente toe aan de gestampte aardappelen.

5. Snijd met een kaasschaaf plakken van de tweede courgette. Smeer de plakken in met de kruidenolie en grill ze om en om in een grillpan.

6. Voeg de feta aan de stamppot toe en meng alles goed door elkaar.

7. Schep de stamppot in een spuitzak.

8. Spuit de stamppot op een plak courgette en rol de courgette op.

9. Prik een prikker in de opgerolde courgette, prik er ook een olijf en een plakje seranoham aan.

 

Maak het geheel mooi op een bord op.

Eet smakelijk! 

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©