Geheim van de chef

Vega satéburger met pindamayonaise, atjar en seroendeng

Recept: Joke Boon Fotografie: Smaakvol NH

Voor 4 burgers

  • 1 ui, gepeld in stukken
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 150 gram zoute pinda’s
  • 75 gram gekookte kidneybonen, uitgelekt
  • 15 gram havermout, de goedkoopste soort is prima
  • 1 ei
  • ½ el sambal badjak (10 gram)
  • ¼ tl chilipoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • ½ tl vijf kruiden poeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • Olie om in te bakken
  • 4 (harde) bolletjes naar keus
  • ½ komkommer
  • 2 el seroendeng uit een potje
  • 4 el atjar tjampoer + extra voor erbij

Voor de pindamayonaise

  • 2 el mayonaise of yogonaise
  • 1 el pindakaas met of zonder stukjes naar voorkeur of wat je in huis hebt
  • ½ el sambal badjak
  • ½ el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • 1 tl ketchup
  • 4 lange prikkers
  • Cassavekroepoek voor erbij

Een heerlijke pittige hamburger die je een heerlijk voldaan gevoel geeft, anders laat deze satéburger zich niet omschrijven.

Neem een broodje naar smaak, ik hou van een harde, knapperige meerzadenbolletjes, maar als je liever een zacht hamburgerbroodje wilt is dat ook oké.

De licht pittige pindamayonaise en het garnituur maken het tot een fijn geheel. Wie het strikt vegetarisch wilt neemt cassavekroepoek, kroepoek wordt van garnalenmeel gemaakt.

*Als je kidneybonen uit pot of blik gebruikt, doe ze dan in een bolzeef en spoel ze onder de kraan af, laat uitlekken.

1. Doe ui, knoflook, pinda’s, bonen, havermout, ei, sambal en alle specerijen in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg.
2. Vorm hiervan 4 burgers.
3. Laat even opstijven in de koelkast gedurende 15-30 minuten. Je kunt ze hierna meteen bakken of tot gebruik bewaren in de koelkast, invriezen is ook goed mogelijk.
4. Verhit 2-3 el olie in een koekenpan en bak de burgers in 8-10 minuten aan beide kanten bruin en krokant.

5. Roer voor pindamayonaise alle ingrediënten door elkaar.
6. Snij de komkommer in flinterdunne plakjes.
7. Snij het broodje open. Je kunt het broodje in een droge grillpan met de snijkanten kort (2-3 minuten)roosteren. Maar dat kun je bij een hard broodjes) ook overslaan.
8. Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg er komkommerplakjes in een cirkel op.

9. Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met een ½ el seroendeng. Leg er een eetlepel uitgelekte atjar op en zet de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren.
1o. Serveer de burger op een bord met wat atjar en cassavekroepoek ernaast.
11. Verhit 3 el olie in een koekenpan en bak hierin de burgers in 8-10 minuten bruin.
12. Roer voor pindamayonaise alle ingrediënten door elkaar.

13. Snij de komkommer in flinterdunne plakjes.
14. Snij het broodje open. Je kunt het broodje in een droge grillpan met de snijkanten kort (2-3 minuten)roosteren. Maar dat kun je bij een hard broodjes) ook overslaan.
15. Besmeer de onderste helft van het broodje dun met de pindamayonaise en leg er komkommerplakjes in een cirkel op.

16. Leg de gebakken satéburger op de komkommerplakjes. Schep een lepel pindamayonaise op de burger en bestrooi met een ½ el seroendeng. Leg er een eetlepel uitgelekte atjar op en zet de bovenste helft van het broodje erop. Steek er eventueel een lange prikker in, om de burger en het broodje te fixeren.
17. Serveer de burger op een bord met wat atjar en cassavekroepoek ernaast.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©