Geheim van de chef

Vegetarisch pittig gegrilde tofu met Oosterse pruimensaus

Recept: Hedwig Adema Witteveen Fotografie: Hedwig Adema Witteveen

Voor vier personen

Marinade voor de tofu:

  • 12 plakken tofu (je hebt 500 g tofu nodig)
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1/2 el honing
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 geperste teen knoflook
  • extra nodig: een keukenkwastje

Voor de Oosterse pruimensaus:

  • 12 grote rijpe pruimen of 16 kleine
  • 2 cm geraspte gember
  • 1/2 el honing
  • 4 el gembersiroop
  • 2 el sojasaus
  • optioneel: 12 ingelegde uien in aceto balsamico

Voor de couscous met sperziebonen:

  • 800 g afgehaalde sperziebonen
  • 200 g volkoren couscous
  • 2 dl groentebouillon
  • stuk aluminiumfolie
  • 25 g roomboter

Garnering: gehakte rode peper

Vegetarisch gerecht

Het is pruimentijd, behalve dat je pruimen kunt verwerken tot compote of jam, is deze steenvrucht ook heerlijk te verwerken in hartige gerechten. Zoals in deze vegetarische oosterse saus, die heerlijk combineert met de gegrilde, pittig gemarineerde tofu.

Ik serveerde dit vegetarisch gerecht met gegrilde tofu met Oosterse pruimensaus met volkoren couscous en sperziebonen.

1. (Voor)bereiding marinade tofu: snijd de tofu in de breedte in plakken van 11/2 cm. Klop van de sojasaus, de honing, de sambal badjak en geperste knoflook een marinade. Smeer met een keukenkwastje de plakken tofu aan beide kanten in met de marinade. Laat ze in een lage ovenschaal minimaal een uur marineren.
Bewaar de marinade die je over hebt voor het bestrijken tijdens het grillen.

2. Bereiding Oosterse pruimensaus: snijd de pruimen in vieren waarbij je de pitten verwijderd. Zet de pruimen op in een steelpannetje op half hoog vuur. Voeg er de vers geraspte gember, de honing, de gembersiroop en sojasaus aan toe. Laat al roerend met een houten lepel zachtjes koken gedurende tien minuten. Voeg er de laatste minuut eventueel de ingelegde uien aan toe. Zet het vuur uit tot gebruik.

3. Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden

 

4. Bereiding couscous met sperziebonen: breek de afgehaalde sperziebonen in tweeën en kook ze in tien minuten gaar. Vijf minuten voor einde kooktijd sperziebonen is het tijd om met de couscous te beginnen. Doe de couscous in een stenen kom en overgiet met de kokende bouillon, dek af door een stuk aluminiumfolie op de overgoten couscous te leggen. Laat twee minuten wellen.
Maak de couscous los met een vork. Roer er daarna het klontje roomboter door en dek weer af met de folie en houd zo warm.
Giet intussen de gare sperziebonen af.

5. Bereiding plakken tofu: verhit een grillpan en kwast deze in met olie. Gril de plakken tofu twee minuten per kant tot mooi bruin gestreept. Bestrijk de al gegrilde kant bij omdraaien nog even extra met de overgebleven marinade.
Houd de plakken die klaar zijn warm onder aluminiumfolie.

6. Serveren: verwarm de pruimensaus nog even en zet de vier voorverwarmde borden klaar. (De borden zijn heet, vergeet dus niet ovenhandschoenen te gebruiken)
Verdeel de couscous met de sperziebonen over de borden. Verdeel er drie gegrilde plakken tofu over en drapeer er de Oosterse pruimensaus over.

7. Garneer met rode gehakte peper zonder zaadlijst.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©