Geheim van de chef

Vegetarische steak tartare van tomaat en watermeloen

Recept: Roel Oostrum Fotografie: Smaakvol NH

Bij deze vegetarische steak tartare van tomaat en watermeloen eet jij je vingers bij op. Wat ons betreft is dit de beste tartare ooit. Je wordt verrast door de smaken en structuren in het gerecht.

Vlees? Wie heeft er vlees nodig als je zo lekker vegetarisch kunt eten 😉

Roel Oostrum, chef-kok bij Blooming Bergen in Noord-Holland is de chef achter dit verfijnde vegetarisch gerecht.

We hebben Roel geïnterviewd voor het item Smaakmeesters, waarin hij vertelt dat zijn kookstijl dicht bij het Nordic cuisine ligt.

Serveer dit gerecht als voorgerecht of gewoon als lunch met wat geroosterd brood. Een ‘must eat’ voor iedereen, maar zeker vegetariërs!

Vegetarische steak tartaar van tomaat en watermeloen

Tartaar is fijngehakt rundvlees, in principe biefstuk. Maar in dit gerecht wordt het vlees vervangen door tomaat en watermeloen.
Gang tussengerecht, voorgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord tartare, veganistisch, vegetarisch
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • kom
  • maatbeker
  • Staafmixer
  • frituurpan
  • keukenpapier

Ingrediënten

Tartare

  • 4 pomodori tomaten
  • 8 gedroogde tomaten
  • 100 gr watermeloen
  • 1 el olijfolie
  • sap 1/2 citroen
  • snuf witte peper
  • snuf fijn zeezout

Mayonaise

  • 20 gr eiwit
  • 40 gr yoghurt
  • 5 gr sushi azijn (elke zoetzure azijn kan als vervanger)
  • 2 gr fijn zeezout
  • 120 gr zonnebloemolie

Krokantje

  • 4 el kappertjes

Garnering

  • 1 doosje eetbare bloemen zoals goudsbloem (PUURgroenten)
  • 1 doosje groene kruiden zoals oost Indische kers of kervel topjes

Instructies

Tartare

  • Verwarm de oven voor op 90 graden hete lucht
  • Snijd de watermeloen in plakken van een halve centimeter en leg ze op het bakpapier
  • Droog de meloen in de oven tot je een derde over hebt. Dit duurt ongeveer een uur
  • Laat volledig afkoelen en snij de watermeloen in blokjes hou apart
  • Dompel de pomodori tomaten 10 seconden in kokend water en direct erna in koud water. Verwijder het velletje
  • Snijd de tomaten in vieren en verwijder het zaad
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng het met de watermeloen
  • Snijd de gedroogde tomaten in fijne blokjes en meng het met de tomaten meloen mix
  • Breng het geheel op smaak met sap van een halve limoen, witte peper en zeezout
  • Zet het in de koelkast voor later gebruik

Mayonaise

  • Doe alle ingrediënten in een maatbeker
  • Zet de staafmixer onder op de maatbeker en zet aan. De mayonaise zal nu gaan binden
  • Als het een homogene massa is stop je met mixen en bewaar je het in de koelkast

Krokantjes

  • Verwarm de frituur voor op 180 graden
  • Giet de kappertjes af en dep ze goed droog
  • Frituur de kappertjes krokant tot ze uitgebruist zijn. Let op, het kan spetteren
  • Schep de kappertjes uit de frituur en laat ze uitlekken op keukenpapier

Serveren

  • Schep de tartare in de borden
  • Verdeel de yoghurt mayonaise rondom de tartare
  • Garneer met kruiden en eetbare bloemen rondom
  • Strooi de gefrituurde kappertjes er overheen

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©