Geheim van de chef

Vietnamese Pho

Recept: Lucia Truong Fotografie: Smaakvol NH

Nodig voor vier personen

Voor de pho bouillon:

  • 1,5 kilo ossenstaart
  • 500 gram biefstuk
  • 2 flinke witte uiten
  • Pho noedels
  • 6 hele steranijs
  • 1 thee-ei gevuld met venkelzaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes of ½ eetlepel larierpoeder
  • Flink stuk gember in dikke plakken
  • 1 el zout

Garnering

  • 100 gram taugé
  • Paar takjes koriander
  • Paar takjes Thaise basilicum
  • Paar stengels parsley
  • 2 limoenen
  • 2 lenste-uien
  • 1 lombok
  • Vissaus

Pho of Phở is een soep uit het Aziatische land Vietnam. In de jaren 20 werden zogeheten phorestaurants geopend in Hanoi maar de oorsprong van Pho is niet bekend.

Naast rijstnoedels, die hun oorsprong vinden in China, bevat de Pho meestal rundvlees. In de 19e eeuw werd Vietnam een protectoraat van Frankrijk. De bouillon die men voor de phở gebruikt is waarschijnlijk van Franse oorsprong.

Later voegt de Vietnamese bevolking basilicum, limoen, mungboon, taugé en chilipeper toe. Het Vietnamese broodje Banh Mi is ook een goed voorbeeld van Franse invloeden.

Bereidingswijze

  1. Bak in een droge koekenpan of wok zachtjes de ui, gember, kaneel, laurier, steranijs en de kruidnagel.
  2. Roer af en toe totdat de ui aan alle kanten bruin ziet.
  3. Kook de ossenstaart en giet af.
  4. Zet de ossenstaart opnieuw in een grote pan met water op en doe het zout hierbij en kook opnieuw.
  5. Als de ossenstaart kookt voeg je alle ingrediënten uit de koekenpan toe en hang je het thee-ei gevuld met venkel in de pan.
  6. Laat de bouillon enkele uurtjes zachtjes pruttelen om goed op smaak te komen.
  7. Snijd de lente-ui in kleine ringen, de lombok in kleine stukjes en was de taugé, koriander, basilicum en parsley.

Opmaak

  1. Kook de pho noedels zoals op het pak staat aangegeven.
  2. Giet wat vissaus in een schaaltje en wat mirin of tamari voor de vegan versie.
  3. Snijd de limoen in partjes en zet alles op tafel.
  4. Doe de pho noedels in een kom samen met de bouillon.
  5. Snijd de biefstuk in dunne plakken en verwarm ze in de bouillon.
  6. Voeg de biefstuk toe in de kom.
  7. Voeg naar smaak de koriander, basilicum en parlesy toe.

Serveer met jasmijn of olong thee.

Eet smakelijk.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©