Geheim van de chef

Zalm met mosterd-dille dressing

Recept: Renée de Feijter Fotografie: Aangeleverd

 

Zalm met mosterd-dille dressing

Zalm met mosterd-dille dressing is heel eenvoudig om te maken, maar geeft je gerecht met gerookte zalm nét dat beetje extra.
Gang Nagerecht, voorgerecht
Keuken scandinavisch
Trefwoord vis, Zalm
Voorbereidingstijd 2 dagen
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4

Equipment

  • snijplank
  • Koksmes
  • Ovenschaal
  • vershoudfolie
  • garde

Ingrediënten

  • 2 p Zalmhaasjes
  • 3 el gehakte dille
  • 1 citroen
  • Snuf zeezout en peper
  • 1 tl suiker

Dressing

  • 1 el milde Franse mosterd
  • 1,5 el olijfolie
  • 1,5 tl witte wijnazijn
  • Snufje suiker
  • 1 tl citroensap
  • Snuf peper en zout
  • 1 tl gehakte dille

Instructies

  • Pak een ovenschaal (niet te groot, hij moet in de koelkast passen) en leg hier vershoudfolie overheen. Leg hier vervolgens het zalmhaasje in en zet apart.
  • Pak een snijplank en hak 3 eetlepels verse dille
  • Pak een mengschaaltje en meng hier de gehakte dille met een snuf zeezout, peper, sap van 1 el citroensap en een tl suiker
  • Breng dit mengsel aan op de bovenkant van de zalm en zorg dat de vis een voorzien word van een kruidenkorst. Pak dit vervolgens in met de vershoudfolie
  • Zorg dat de zalm verzwaard wordt door bijvoorbeeld 3 pakken melk of kleine kookboeken. Zet de schaal in de koelkast en laat het hier marineren voor 24 tot 48 uur. Hierdoor loopt het vocht uit de zalm en wordt de smaak intenser
  • Haal de zalm na het gewenst aantal uren uit de koelkast en pak het pakketje uit. Ontdoe de zalm van een deel van de dille korst (deze is nu helemaal nat geworden). Hou een beetje over voor de smaak
  • Maak ondertussen de dressing door de mosterd, de azijn, de suiker en de citroensap in een mengschaal te mixen met een garde. Voeg daarna steeds druppelsgewijs de olijfolie toe en mix tot een gladde massa. Maak op smaak met peper en zout en voeg als laatste 1 tl gehakte dille toe
  • Zodra de zalm is afgekoeld, snij je er dunne plakjes van en druppel je de dressing erover heen. Eventueel nog afmaken met een schijfje citroen

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©