Geheim van de chef

In salie gebakken zoete aardappel gnocchi

Recept: Gideon Teubl Fotografie: Gideon Teubl

Wat je nodig hebt voor de zoete aardappel gnocchi:

  • 2 blaadjes Salie
  • 2 Zoete aardappels
  • 1 ei
  • 600 gram boekweitmeel
  • 2 eetlepels boter
  • 170 gram Parmezaanse kaas, kan ook geraspte vegetarisch kaas zijn.
  • Zout en peper naar smaak

Bloem is niet echt heel gezond daarom gebruik ik in dit zoete aardappel gnocchi recept boekweitmeel. Bovendien is het glutenvrij en geschikt voor mensen met een glutenallergie of coeliakie.

Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, maar het kost wel even wat tijd en geduld. Het mengsel van aardappelpuree en boekweitmeel kan wat plakkerig zijn.

Omdat het de bedoeling is dat het deeg een beetje plakkerig moet aanvoelen is mijn advies om beetje bij beetje de boekweitmeel toe te voegen. Je voelt zelf het beste waaneer het deeg klaar is.

 

Zorg er voor dat je gelijkmatige rollen maakt en bak de gnocchi in boter of olie voor een lekker bruin en knapperig korstje. Dat doe ik ook met deze zoete aardappel gnocchi en salie.

Met de ingrediënten uit dit gnocchi recept maak je makkelijk voor 4 personen gnocchi. Maar als je voor twee personen genoeg hebt dan kun je met het resterende deeg ook heerlijke pizza’s maken.

De bereiding van de zoete aardappel gnocchi

1. Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels
2. Leg de zoete aardappels op een bakplaat en plaats in de voorverwarmde oven.
3. Pof de zoete aardappels 40 minuten op 200 graden, of 10 minuten in een magnetron.
4. Als de aardappels klaar zijn verwijder je de schil.
5. Plaats de geschilde aardappels in een kom en prak ze tot puree
6. Voeg een deel van de parmezaanse kaas toe, zout en peper, 1 ei en boekweitmeel bij de aardappels.

7. Kneed alles tot een bol.
8. Strooi bloem op het werkblad en kneed het deeg verder goed door.
9. Verdeel de bol in vieren.
10. Pak een deel en rol deze uit tot een lange sliert van ongeveer 2 centimeter.
11. Strooi bloem op je werkblad wanneer nodig zodat het deeg niet vastplakt.
12. Met een mes snijd je steeds 1 centimeter van de sliert af.

13. Leg een vork op z’n kop en rol daar de gesneden stukjes deeg overheen.
14. Zet een pan op het vuur en kook de deegrolletjes tot ze boven komen drijven en verwijder uit de pan.
15. Zet nu een koekenpan op het vuur waarin je wat olie of boter smelt.
16. Leg in de gesmolten boter de blaadje salie en bak ze mee tot het gaat geuren.
17. Voeg de deegrolletjes toe aan de salie boter in de pan en bak ze tot ze een mooi bruin kleurtje hebben.
18. Schep de gnocchi op een bord, voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe.

Eet smakelijk!

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©