Geheim van de chef

Zuid-Afrikaanse Boboti

Recept: Esther Vos Fotografie: Franka Fotografeert

Wat heb je nodig voor de Boboti;

  • 1 dik snee witbrood (eventueel paneermeel)
  • 5 dl melk
  • 2 grote uien
  • 30 gr boter / margarine
  • 1 kg rundergehakt
  • 1/2 kopje rozijnen
  • 2 dessertlepels abrikozenjam
  • 2tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 2,5 dl water
  • 1,4 dl azijn
  • 2 dessertlepels bouillonpoeder
  • 1 eetlepel kerrie
  • 2 tl koenjit
  • 1 eetlepel
  • chutney (eventueel abrikozenjam)
  • 2 eieren

Wat heb je nodig voor de Piesangslaai;

  • 3 bananen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels melk

“Mijn favoriete Boboti maak ik van uitsluitend verse ingrediënten, dus zonder pakjes en zakjes”, vertelt Esther Vos.

“Het recept heb ik jaren geleden gekregen van kennissen, bij wie we dit aten. De gastvrouw, die in Zuid-Afrika heeft gewoond, had daar Boboti leren maken van de lokale bevolking. Met dit recept heb ik altijd succes. Een witte of rode Zuid-Afrikaanse wijn erbij maakt dit gerecht compleet.”

“We genieten zelf graag van wat ik maak, maar ik kook ook maaltijden om te geven als kraamcadeautje. Ovenschotels, zoals Boboti, lenen zich hier goed voor. Ik maak alles klaar in mijn eigen keuken en degene die mijn gerecht cadeau krijgt, hoeft de maaltijd alleen nog maar in de oven te zetten en de rijst te koken.”

Bereidingswijze van de Boboti

  1. Week het brood in de melk.
  2. Snij de uien in stukken, bak ze tot ze glazig zijn voeg het gehakt toe, roer het gehakt los.
  3. Voeg toe: de rozijnen, abrikozenjam, zout, suiker, nootmuskaat en peper

4. Vervolgens azijn met water en bouillonpoeder, kerrie, koenjit en chutney toevoegen. Knijp de melk uit het brood, bewaar de melk. Maak het brood fijn en roer het door het gehakt. Bak het gehakt op zacht vuur.

5. Vet een platte ovenschaal (2,5 liter) in en vul deze met het gehakt.

6. Kluts de eieren in de overgebleven melk en giet de melk over het gehakt

Zet de ovenschaal 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Kook ondertussen de rijst.

Bereidingswijze Piesangslaai;

  1. Snij de bananen in plakken.
  2. Roer de mayonaise en melk door elkaar en meng dit met de gesneden bananen.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©