Smaakmakers

Callantsoger Bier

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: Smaakvol NH

Bas de Graaf en Siva Sivagnanam uit Callantsoog zijn de initiatiefnemers van ‘Callantsoger bier’. Al enkele jaren liepen zij met het idee om een eigen biertje te brouwen.

Inmiddels hebben zij twee biertjes op de markt gebracht ‘Duinmannetje’ en ‘Zwanenwater’.

Callantsoog is een gezellig dorp met vele restaurantjes en strandtenten. Het is een dorp dat vooral gericht is op toeristen.

Zij vinden het leuk om iets uit de streek mee te nemen naar huis, maar ook de mensen die in het dorp wonen vinden het leuk om iets te kunnen geven wat echt hier vandaan komt.

Daar zijn wij met ons ‘Callantsoger bier’ ingesprongen. Zo hebben we Callantsoog een eigen streekproduct gegeven.

Ons idee hebben we gepitcht in de ondernemerswedstrijd ‘Rake Draken’. Dat hebben we gewonnen en zijn we met ons idee ‘Beste Rake Start Up 2018’ geworden en hebben we onze droom waar kunnen maken.

Samen met de brouwmeester van de brouwerij in Den Helder, waar we ons biertje brouwen zijn we tot het recept gekomen van ons eerste biertje ‘Duinmannetje’.

Dit is een Pale Ale, een licht biertje met een algemene smaak. Het hoofdingrediënt is de duindoorn. Een duindoorn is een oranje bes die in de lente en zomer hier in de duinen groeit.

Samen hebben we deze bessen geplukt, gedoseerd en getest hoe het smaakt in combinatie met de andere ingrediënten en zo is er een prachtig biertje ontstaan.

Ons tweede biertje is net nieuw en heet ‘Zwanenwater’. Het Zwanenwater is een beschermd duingebied in Callantsoog, waar de twee grootste duinmeren van West-Europa liggen.

Het biertje is een dubbel witbier met een frisse afdronk. De unieke ingrediënten van dit witbier zijn koriander, tijm en schil van sinaasappel.

Het volgende biertje zal een limited edition zijn, ter ere van het 450-jarig bestaan van Callantsoog.

De biertjes ‘Duinmannetje’ en ‘Zwanenwater’ zijn in de restaurants, strandpaviljoens, bij Albert Heijn in Callantsoog en via de webshop van Smaakvol NH verkrijgbaar.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©