Smaakmakers

Maalderij De Gouden Engel,
waar oude tijden herleven, in een nieuw jasje

Tekst: Smaakvol Noord-Holand Fotografie: FrankaFotografeert

Wie aan Koedijk denkt zal niet heel snel een beeld van grootse industrie en nijverheid voor ogen krijgen. Het schitterende kanaaldorp strekt zich vele kilometers uit ten noorden van Alkmaar en kent vele karakteristieke panden die westwaarts op de duinen uitkijken.

Toch wordt de skyline gedomineerd door een gebouw dat staat voor een oud ambacht: een meelmolen, genaamd De Gouden Engel. Maar wie denkt dat deze molen hier alleen voor de sier staat heeft het mis. Oude tijden herleven, in een nieuw jasje.

Op het terrein vind je naast de monumentale stellingmolen nog enkele andere historische panden, zoals een molenschuur, maalderij, knechts woning en de koolboet. Stuk voor stuk gebouwen die je helpen om een beeld te krijgen van het oude Koedijk en de bedrijvigheid die er al eeuwen plaatsvindt.

Dit alles is eigendom van de Stichting Johannes Bos, vernoemd naar de laatste telg van een familie die al sinds de 19e eeuw zorg heeft gedragen voor de molen en maalderij in het dorp.

Toen Johannes overleed heeft de stichting het beheer over zijn nalatenschap op zich genomen. Dit heeft erin geresulteerd dat de in 1929 jaren geleden afgebroken oude molen in 2008 als stellingmolen nieuw weer is opgebouwd, naast de oude maalderij en andere oude bijgebouwen. Ook kwam er horeca en een museum in de molenschuur.

Elektrisch malen

‘Ja, dat is ook zoiets. Dan krijg ik bijvoorbeeld vorige week dinsdag mijn graan binnen, en dan valt de wind weg. Ja, dan kun je niets meer doen. Tenminste niet malen op windkracht.’ Aan het woord is Vincent Kraan, de bevlogen molenaar van De Gouden Engel.

‘Dan doen we het gewoon in de elektrische maalderij, al is dat wel veel extra werk.’ Toch is dat nu net de charme van zijn vak, vertelt hij later. ‘Je bent constant met het weer en de wind bezig, daar moet je gevoel voor hebben.’ Maar uit zijn enthousiaste verhaal blijkt dat er niet alleen sprake is van gevoel voor de elementen, het is pure liefde.

De liefde

Die liefde bestaat ook tussen Vincent en Karlijn, zijn vrouw en zakenpartner. Waar zij elkaar al 22 jaar kenden als vrienden, sloeg in 2007 een hele andere vonk over. Het is het begin van een buitengewoon hectische periode, waarin hun levens compleet veranderden.

Vincent heeft al zijn hele leven een fascinatie voor molens. Als tiener bezocht hij elke molen die maar te bezichtigen viel. Hoewel hij aanvankelijk jaren heeft gewerkt als landschapsbeheerder, haalde hij ook zijn papieren via het AKG (Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde) om als molenaar te kunnen werken.

Karlijn werkte voorheen in de zorg, maar besloot om zich te richten op biologische catering. Ze ontwikkelde het concept “Eten wat de pot schaft”, waarmee ze vanuit haar overtuiging mensen laat kennismaken met de smaak en mogelijkheden van biologisch voedsel. ‘Ik wil mensen laten proeven hoe lekker biologisch eten kan zijn.’

Als zij in 2007 een relatie krijgen, komen ze kort daarna de voorzitter van Stichting Johannes Bos tegen. Vincent en Karlijn hadden al gehoord van de plannen van de Stichting en zagen zeker mogelijkheden om hier samen een bedrijf te gaan runnen.

Er hoefde dan ook niet lang nagedacht te worden; een sprookje dat uitkomt. Ze dienden een exploitatieplan in dat werd goedgekeurd. Ze konden de molen huren en voor ze het wisten rondden ze zelf de laatste fase van de bouw van de molen af.

‘Het was een hele drukke periode,’ vertelt Karlijn. ‘Vincent kon malen, we wisten allebei wat biologisch was en vanaf dat moment zijn we ons bedrijf Maalderij de Gouden Engel gaan opbouwen.

Diversiteit in de Gouden Engel

Vanaf het begin hebben ze zich erg gericht op educatie. ‘Wat gebeurt er in een molen, welk graan gebruiken we en wat voor meel komt daaruit,’ vertellen ze. Het is de geestdrift waarmee ze zich 100% geven voor hun passie, voor het ouderwets malen van graan en gezond biologisch voedsel, die ze dolgraag overbrengen op andere mensen.

‘Vincent is een beetje een einzelgänger,’ vertrouwt Karlijn ons toe, ‘en meestal heeft hij geen zin in de afleiding van rondleidingen. Maar als hij dan eenmaal aan een geïnteresseerde groep mensen over zijn vak mag praten, dan zie je zijn ogen glinsteren.’

Vincent en Karlijn zijn niet de enigen die in de molen van hun passie hun beroep hebben gemaakt. In de bakkerij op de begane grond heeft Judith Breed haar domein. Zij is de dochter van Karlijn en wist al op jonge leeftijd wat haar grote liefhebberij was. ‘Als klein meisje wilde ik al banketbakker worden,’ geeft ze aan, terwijl we naast een heerlijk ruikende oven staan.

‘Ik kocht op een gegeven moment biologische taarten bij een grote bakkerij in Brabant,’ vult Karlijn aan, ‘totdat Juud een keer bij mij kwam en zei dat biologische taarten ook mooi mochten zijn. Het oog wil ook wat, vond de baas boven baas.’ Ze lacht er hartelijk bij.

Het een en ander leidde ertoe dat Judith in 2014 eerst als medewerker bij ons kwam werken, maar inmiddels als volwaardig partner. ‘Ik heb diverse eigen recepten voor biologische taarten ontwikkeld,’ vertelt ze, en voegt er met een knipoog aan toe: ‘Uiteraard allemaal met meel dat we hier zelf gemalen hebben.’ Haar aanbod valt uiteraard te bewonderen op de website van de maalderij.

Samensmelting van oer-Hollandse nijverheid

Het gevolg van deze voorgeschiedenis is dat er momenteel op een terrein in Koedijk een unieke samensmelting van oer-Hollandse nijverheid schuilgaat. Een plek waar kwaliteit, smaak en eerlijke, ouderwetse technieken samenvloeien tot een productaanbod waarin iedereen wel iets van zijn gading kan vinden. Of je nu op zoek bent naar smaakvolle bakproducten waarmee je zelf aan de slag kan gaan, of een robuuste en lekkere taart om zo te serveren; bij Maalderij De Gouden Engel vind je het.

‘Onze producten worden in diverse winkels verkocht, zoals Marqt,’ vertelt Karlijn, ‘en dankzij de samenwerking met Smaakvol Noord-Holland ook in de Ekoplaza in Alkmaar.

Diverse soorten meel

Daarnaast malen we speltmeel uit de Schermer voor Bakkerij Raat en leveren we meel aan bakkerij ‘t Oude Ambacht in Schagen. Verder worden verschillende meelmixen op maat gemaakt, zoals een pannenkoekmix voor een crêperie in de binnenstad van Alkmaar. En natuurlijk niet in de laatste plaats voor de taarten van Judith.

‘Dat is dus echt het unieke voordeel van een molen,’ vertelt Vincent. ‘Je kunt elke soort mix van meel samenstellen. Wat je nodig hebt of wat je kunt bedenken, wij maken het.’ Dit betekent dat er bijvoorbeeld pepernoten van speltmeel met kokosbloesemsuiker en margarine worden gemaakt. Of noem maar een mix die je vegan, suikerarm of tarwe-arm wilt hebben. Alles is mogelijk.’

‘Nee, het ging mij niet echt om de romantiek van het molenaarschap,’ stelt Vincent aan het eind van ons bezoek. ‘Maar molens, dat zijn gewoon… ik weet niet… het is gewoon, mooi.’

Hij vertelt erover met passie, met een liefde van iemand die helemaal op zijn plek is in het van robuust hout opgetrokken bouwwerk. Vincent staart door de deuropening van de stelling naar de duinen, naar de wolkeloze lucht. ‘Al zou ik het wel fijn vinden als het nu even gaat waaien.’

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©