Smaakmakers

Vandaag geoogst, morgen op je bord

Tekst: Monica Dekker Fotografie: FrankaFotografeert

Lutjebroek, een dorpje met een relatief rijke geschiedenis in de mooie gemeente Stede Broec, kent een prachtig, nieuw bedrijf; ProeVkantoor.

Matthijs Post en zijn partner Petra Bezuur zijn de initiatiefnemers en eigenaars. Met hun groeiende onderneming zijn zij de korte schakel tussen de teler/leverancier van groente, fruit en ambachtelijke streekproducten en de consument.

“Twee jaar geleden zijn we gestart”, vertelt Matthijs. “Ons bedrijf is in feite geboren door de nood van een vriend, een perenteler. Hij had net het bedrijf van zijn ouders overgenomen en vroeg of ik een manier wist om een goede prijs te krijgen voor zijn peren, omdat de Russische boycot anders zijn faillissement zou worden.

Vastbesloten met een oplossing te komen, benaderde ik wat telers in de regio en vroeg hen of ik tegen een eerlijke prijs duurzaam geteelde groenten en fruit van hen kon afnemen.

Al snel bleek dat voor mijn aanpak genoeg animo was, zowel bij de teler als bij de consument. En zo vulden we onze eerste serie kratten met de peren van mijn vriend en met de mooie, net geoogste producten van de andere leveranciers van ProeVkantoor.”

Telers uit Noord-Holland

Inmiddels werkt ProeVkantoor met vijftig kleine en grotere telers uit Noord-Holland. “De consument krijgt van ons een pakket vol met de producten van deze telers, goed voor drie tot vijf maaltijden per week. We leveren verschillende formaten pakketten: groot, middel en klein. Naast groente en fruit bevat het pakket ook streekproducten zoals pindakaas, jam, honing, sap, granola en het brood van Bakkerij Raat. Om een volwaardig pakket te kunnen bieden, komt er een aantal producten via importeur en groothandel De Kroon uit Amsterdam, zoals banaan, mango, ananas en bloedsinaasappel. De consument krijgt zo een heerlijk, gevarieerd pakket. Geen week is hetzelfde. Het enthousiasme van onze klanten is dan ook groot. We krijgen heel veel positieve reacties.”

Recepten van Food bloggers

“Ik voeg zelf een nieuwsbrief en recepten toe aan het pakket en informeer de consument ook via Facebook. Veel werk”, lacht Matthijs, “maar dit is ons contactmoment met onze klant. We vinden het namelijk heel belangrijk dat onze klanten het verhaal achter de producten kennen. De recepten worden op ons verzoek geschreven, dus afhankelijk van wat wij in het pakket stoppen. Annemiek van Zon is één van onze vaste schrijvers.

Excursies naar de teler

“Een aantal keer per jaar organiseren we een excursie naar de teler. Dan zien en horen de klanten van ProeVkantoor het verhaal ‘van zaaien tot oogsten’ uit eerste hand en op locatie. Zo krijgen onze producten een gezicht. Onze leveranciers stellen het bezoek van de consument op prijs.”

“Volop smaak is niet alleen te danken aan de versheid, maar ook aan het feit dat onze leveranciers biologisch, duurzaam of milieubewust telen en waar mogelijk zonder gewasbeschermingsmiddelen werken. Alleen zo behoud je de originele, pure smaak.”

Wij gaan voor smaak

“ProeVkantoor gaat dus op de eerste plaats voor smaak. Wij leveren rijpe producten, want als een product rijp is, is de smaak op z’n best. Ik leer de consument anders te kijken naar producten. Natuurlijk is het belangrijk dat fruit en groente even houdbaar zijn, maar voor fruit geldt dat het essentieel is om het rijp te plukken en meteen te eten. Houdbaarheid is bij ons dus geen item, want volgende week heb je weer een verspakket. Of wanneer je wilt.”

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De onderscheidende manier van werken spreekt ook bedrijven aan. “Medewerkers stimuleren om te kiezen voor een gezonde leefstijl staat hoog op de agenda van veel managers. De pijlers van ProeVkantoor – onder meer vers, regionaal geteeld en een eerlijke prijs voor de teler – past binnen hun MVO-beleid. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om onze producten af te nemen voor de eigen bedrijfskantine, maar ook om afhaalpunt te worden voor hun werknemers. ProeVkantoor regelt alles; werkgevers hoeven niets te doen, behalve een plek aan te wijzen waar onze chauffeur wekelijks de pakketten kan neerzetten. Een ruimte van twee vierkante meter is al genoeg – uit de zon en vrij van vorst. De bestelling, facturering en bezorging loopt allemaal via ProeVkantoor. De werknemer neemt na werktijd zijn pakket mee naar huis. Zo eenvoudig is het.”


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©