Smaakmakers

Buiten koken geeft een extra dimensie, je beleeft alles intenser
en het eten smaakt veel lekkerder

Tekst: Smaakvol Noord-Holand Fotografie: FrankaFotografeert

Buiten koken staat voor ontspanning en gezelligheid. Het hele jaar door met vrienden en familie genieten van heerlijke en smaakvolle gerechten die in de buitenlucht zijn bereid. Het geeft vaak een extra dimensie aan het eten; je beleeft alles intenser en het eten smaakt veel lekkerder.

Ilona Hollaar is opgegroeid in Nederland, maar dankzij haar Hongaarse vader heeft ze een groot deel van haar jeugd doorgebracht in zijn thuisland Hongarije. Buiten koken zit er bij haar helemaal in en daarom was het eigenlijk een logische stap om de traditionele Hongaarse driepoot en kookkachel aan te bieden in Nederland.

Van oudsher zijn de Hongaren een reizend volk. Zij kookten al altijd buiten en op verschillende plekken. De echte oorsprong van het buiten koken ligt bij de herders en is van generatie op generatie overgegaan. En dat zit er dus nog steeds in.

“Ik weet niet beter dan dat we altijd buiten waren. En dus ook buiten kookten en aten”, vertelt Ilona. “Ik heb jaren mijn eigen, goedlopende optiek gehad. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. En tijdens in een vakantie in Hongarije had ik het met mijn vader over het buiten koken, de manier waarop wij dat in Hongarije doen, dat in Nederland het buiten koken ook steeds populairder wordt, maar vooral op een BBQ. De authentieke Hongaarse driepoot en de kookkachel die kenden ze nog niet in Nederland.”

Samen met haar vader is Ilona op pad gegaan. Samen hebben ze een aantal mooie echte Hongaarse pannen, kookkachels en driepoten verzamelt. Alles is in de auto geladen en ze zijn naar Nederland gereden.

“Een voordeel voor mij is dat ik alle producten die ik verkoop in de webshop ken. Ik ben er mee opgegroeid.”

“Mijn zoon zag de verkoop helemaal zitten en is een webshop gaan bouwen. Mijn vader heeft de foto’s van de producten gemaakt en online gezet. Tuinkoken.nl was een feit. De eerste bestelling was echt een feest, ik was zo blij. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met emaille, maar het basisartikel is nog steeds de echte Hongaarse kookkachel en driepoot. In Hongarije is het gebruik van emaille nog steeds heel gangbaar. In Nederland lijkt dit mooie materiaal herontdekt. Al die kleuren, ik vind het prachtig. We kookten vroeger altijd in emaille, mijn moeder heeft nooit anders gehad dan de rode emaille pannen. Een stukje jeugdsentiment.”

“Het koken op de driepoot of kookkachel is eigenlijk heel eenvoudig, veilig en veelzijdig. Het enige dat je ernaast nodig hebt, is wat hout en een pan of een grillrooster dat je tussen de driepoot boven het vuur kunt hangen. Bij de kachel zet je gewoon de pan erop.”

De kookkachel en de driepoot met de Kondor pan lenen zich uitstekend voor stoofpotten, die urenlang pruttelen, en voor traditionele maaltijdsoepen. Maar een Spaanse paella in de platte pan bereiden kan natuurlijk ook, of barbecueën dankzij het grillrooster boven de vuurschaal. De mogelijkheden zijn eindeloos.

“Je merkt dat ‘s zomers het buiten koken al erg populair is, maar in de winter wordt het ook steeds leuker. Door het buiten koken, dus zelf de gerechten bereiden ben je bewuster met eten bezig. Je ziet dat hier in Nederland men weer steeds vaker groente bij de groenteboer en vlees bij de slager haalt.”

“In Hongarije zie je nu ook een verandering, maar net de andere kant op. Zij gaan eigenlijk van de basis naar de kant-en-klaar producten. Dat vinden de jongeren helemaal geweldig, maar vooral erg makkelijk. De ouderen hebben nog steeds hun moestuin, waar ze hun eigen producten verbouwen. Ook hebben ze vaak dieren. Eigenlijk zijn ze helemaal zelfvoorzienend.”

“Een voordeel voor mij is dat ik alle producten die ik verkoop in de webshop ken. Ik ben er mee opgegroeid. Als we iets nieuws hebben proberen we het altijd uit. Zo kun je de klanten goed adviseren en tips geven over bijvoorbeeld hoe een vuurtje te maken, of wanneer gerechten juist snel of langzaam garen en welke pan het beste bij welke driepoot past. Eigenlijk verkopen we niet van een plaatje, maar uit ervaring.

Dat maakt de markten ook erg leuk. Ik kan alle vragen over het product beantwoorden, maar ook veel vertellen. Daardoor word je zelf enthousiast en de klant ook. Online, via de webshop is dat soms lastiger over te brengen. Ik hoop dat door middel van dit verhaal de klanten zien hoe gedreven ik ben.”

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©