Smaakmakers

van Uitgeest, puur rund- en varkensvlees

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: Smaakvol NH

John Vonk en zijn vrouw Yvon zijn samen eigenaar van ‘Van Uitgeest’.

‘Van Uitgeest’ is een veeteeltbedrijf met 63 hectare grond. Het bedrijf heeft 90 melkkoeien, 40 varkens en 15 tot 20 stuks jong vleesvee, zowel kalveren als pinken.

Na omzwervingen via onder andere de bouwsector bleek John toch écht de opvolger te zijn van zijn Ome Jan en heeft hij het bedrijf met veel enthousiasme overgenomen.

De Bonte Bentheimer is een varkensras dat 30 jaar geleden bijna uitgestorven was, maar omdat hobbyisten het fokken van dit varken op zich hebben genomen, is het ras behouden gebleven.

Een varken groeit heel langzaam, dat merk je aan de zachtheid van het vlees.

Het rundveeras Black Angus hebben we gekruist met het Holstein-Friesian, het echte melkras. Na het melken krijgen de koeien iets meer bijgevoerd om de laatste kilo’s eraan te krijgen.

Wat ons vlees uniek maakt, is dat de dieren voer krijgen van ons eigen land. Dat is zeker een sterk punt, want we hebben veel gevarieerde grassoorten, grashooi, kuilgras en dat wordt aangevuld met groente- en snoeiafval.

Onze dieren worden aardig verwend!

De koks die met ons vlees werken zijn erg onder de indruk en er verbaasd over hoe mooi ons vlees is. Zowel het vlees van de koeien als van de varkens.

Het is zachter en kent een bijzondere marmering. Marmering van vlees wil zeggen dat er in het spiervlees sprake is van een door adering van streepjes vet.

Vlees kopen

Het vlees is ook te koop bij Slagerij Van der Poel in Castricum. Zij maken er echt fantastische producten van.

Restaurant Klaas in Uitgeest heeft een menu samengesteld met verschillende soorten vlees, haast een culinaire ‘vleesproeverij’.

Op woensdagmiddag en zaterdag verkopen we het vlees aan huis. Je kunt zelf een keuze maken of een pakket laten samenstellen. Het vlees is diepgevroren en keurig vacuüm verpakt.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©