Smaakmakers

Westfriese Cider van oude peren- en appelrassen

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: Smaakvol NH

Arie van den Brand is een boerenzoon. Het agrarische leven zit diep in zijn genen.

Hij heeft gestudeerd in Wageningen, was actief in de koepel van biologische landbouw en is op dit moment vice-voorzitter van het bestuur van de organisatie Slow Food Nederland.

Zijn opa was een professionele druivenkweker. Als tienjarig jongetje kwam hij graag bij hem en leerde hij van zijn opa druiven telen.

Ruim zestien jaar woont hij in één van de appartementen die zijn gerealiseerd in de prachtige stolpboerderij ‘De Nieuwe Proef’ in de Spierdijk.

Deze boerderij is zo duurzaam mogelijk verbouwd, met onder andere vloerverwarming en zonnepanelen.

‘We verbouwen zoveel mogelijk ons eigen eten en kunnen zes tot zeven maanden uit eigen tuin en kas eten. Ik kook erg graag en heb een goede culinaire intuïtie.

Op het erf bevinden zich diverse kassen waarin groenten worden verbouwd, schuren waarin gewerkt wordt en waar het VPRO-kinderkookprogramma ‘De Proefkeuken’ is opgenomen.

Daarnaast lopen er verschillende dieren rond, zoals kippen en paarden.’

Achter op het erf bevindt zich een biologische boomgaard die vol staat met appelbomen, perenbomen, een enkele pruim en kers.

De boomgaard is 1,7 hectare waardoor die tot één van de grootste van Noord-Holland behoort

“In de boomgaard telen we ‘oude’ peren- en appelrassen: zoet, zuur en half-zoet. Rassen die je niet vaak ziet, zoals de ‘Juttepeer’ waarvan de boom een leeftijd van ver boven de 100 jaar kan bereiken.

‘Clapps’ is een handpeer die in 1860 door Th. Clapp uit Dorchester uit zaad is opgekweekt, ‘Benoni’ is een heerlijke handappel. Stuk voor stuk unieke vruchten met allemaal hun eigen smaak.

Vanaf augustus tot en met oktober wordt er geoogst. Het ene ras is eerder rijp dan het andere. We plukken de appels en peren met de hand.

Na het zorgvuldig selecteren wordt er peren- en appelsap, appelmoes en cider van gemaakt.

In het voorjaar laat ik cider maken. Dit jaar is dat een gemengde cider van appel en peer. Het is een Westfriese Cider met 5% alcohol.

Enkele afnemers van de appels en peren zijn ‘Proefkantoor’, het initiatief van Matthijs Post en Rogier Tan, hij is initiatiefnemer van ‘Appel van Opa’.”


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©