Smaakmakers

Prijswinnende wijn uit het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: Smaakvol NH

Pieter de Boer, geboren en getogen in Zuid-Scharwoude, heeft er als kind over gedacht het tuinbouwbedrijf van zijn vader over te nemen. Hij besluit toch omdat niet te doen en studeert Cultuurtechniek.

Na directeur van de BroekerVeiling geweest te zijn, de toeristische kant van vervoersbedrijf NZH bestieren en diverse evenementen mede-georganiseerd te hebben bleef het altijd wanneer het regende door zijn hoofd schieten ‘dat is goed voor de boontjes’.

Inmiddels had hij een moestuintje en werden de eerste druiven geteeld, moderne rassen die het in dit gebied goed doen.

Na een aantal cursussen wijnteelt, en twee nieuwe druivensoorten Solaris en Rondo, was de interesse dusdanig gewekt dat er in 2013, na zijn pensioen, Wijndomein De Koen is aangelegd, een wijngaard in Zuid-Scharwoude met diverse druivenrassen.

De wijngaard van de Koen heeft uitsluitend druivenrassen, die resistent zijn voor meeldauw. Hierdoor wordt er weinig gespoten.

Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting van planten waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt.

Soorten wijn

We maken zelf onze wijnen: drie soorten witte wijn, twee soorten rode wijn, een dessertwijn, ook maken we een grappa en een rosé. We hebben niet elk jaar alle wijnen, dat ligt onder andere aan het weer.

Erg leuk is dat een aantal restaurants onze wijnen schenken, zoals restaurant TOV in Schagen, Rue de la Plume in Alkmaar, en bij sterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen en Zuiver op Schiermonnikoog.

Een samenwerking met een restaurant werkt goed wanneer het restaurant het verhaal van de wijn kan vertellen.

De wijnen zijn verkrijgbaar in de wijnwinkel. De winkel is op vrijdag en zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur. En op afspraak en te koop tijdens een high wine of op afspraak. Ook te koop bij diverse kaasboeren en boerderijwinkels, in de regio.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©