Smaakmeesters

Michel Meijer, SmaakMeester

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Bas Alderlieste

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chef-koks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen. Aan het eind van het interview geeft de chef het ‘koksmes’ door aan de chef van zijn of haar keuze. In deze tiende ‘SmaakMeesters’ zit ik aan tafel met Michel Meijer, chef-kok bij Meijer’s 2.0.

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Michel Meijer, 43 jaar en kom uit Andijk. Samen met mijn vrouw heb ik prachtig gezin met 3 dochters.

Ooit ben ik begonnen in de metaalindustrie.

Mijn ouders hadden een horecazaak. Zowel mijn zus als ik hadden geen interesse om een horecazaak te beginnen of de zaak van mijn ouders over te nemen.

Uiteindelijk ben ik toch de kant van de horeca opgegaan en inmiddels heb ik 16 jaar een eigen restaurant.

Ik vind het ontzettend leuk om zaken op te zetten. We zijn begonnen met een horecazaak in Andijk, die hebben we verkocht en zijn Meijer’s 2.0, onze tweede zaak, in Medemblik gestart.

Inmiddels hebben we een tweede zaak, een bistro, Bistro op 3, ook hier in Medemblik.

Van wie heb je leren koken?

Ik heb leren koken van chef-kok José Polonio. Een man met temperament en heb veel van hem geleerd. Een andere leermeester is John Nierop geweest, van hem heb ik de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Dat is lastig. Ik heb door de jaren heen een eigen stijl ontwikkeld en gecreëerd. Door heel veel uit te proberen, smaken combineren en gewoon te doen is die stijl ontstaan.

Tijd om op zoek te gaan naar nieuwe dingen heb ik niet, kopiëren van anderen doe ik ook niet. Ik vind het veel te leuk om zelf te ontdekken. Eigenlijk inspireer ik mezelf.

Als je het even niet meer weet, wie is dan jouw steun en toeverlaat?

Samen met mijn vrouw regel ik alles voor de zaak. We zoeken alles zelf uit, sparren en wisselen ideeën uit. We zijn echt een heel goed team samen. Mijn vader doet veel ons en zo zijn er meerdere mensen die ons ondersteunen.

Bij het bedenken van nieuwe gerechten, smaken combineren, heb ik natuurlijk veel aan mijn keukenteam.

Wat is jouw favoriete product om mee te koken?

De favoriete ingrediënten waar wij mee werken zijn schaal- en schelpdieren. Met als absolute topper de kreeft.  Het pronkstuk van het restaurant is de Homarium.

Vooral het in drieën bereiden van de kreeft is bijzonder. De staart wordt gegrild en geserveerd met risotto en kreeftensaus. De schaar wordt in tempura gefrituurd met tomaat en Thaise curry.

En als derde de elleboogjes, daar wordt kreeftenmayonaise van gemaakt en dat wordt geserveerd met brioche.

Het grootste succes is onze Lobster Monday. Op die avond krijg je een hele kreeft van de grill geserveerd met friet en een salade voor een gereduceerde prijs.

Wat is jouw kookstijl?

Heel smaakvol, niet teveel toeters en bellen.
Ik denk dat er zeker wel Franse invloeden zijn in onze manier van koken, maar echt in een land of stijl plaatsen, dat kun je onze gerechten niet. We bereiden gerechten van over de hele wereld. Wat voor mij echt belangrijk is zijn de smaken, die moeten echt heel goed zijn.

Wat zou je nog willen bereiken, heb je een droom?

Ik zou ooit nog een snackbar willen beginnen. Geen standaard snackbar met een vitrine, maar één die er echt goed uitziet, met verschillende zitjes. Wie weet wordt dat zaak nummer 3?

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©