Wijn

Een biologische en biodynamische wijnproeverij

Tekst: Smaakvol NH Fotografie: Karsten Würth en FrankaFotografeert

Een biologische en biodynamische wijnproeverij

Als er iets is dat wijnliefhebbers het liefst doen, behalve nippen aan een goed glas wijn, dan is dat het delen van de wijnbeleving. Wijn gaat over vriendschap, gezelligheid en goede gesprekken. Maar als je niet thuis bent in de wereld van wijn, laat staan dat je weet wat je erbij kunt eten, dan kan het ook een ver-van-mijn-bed-show zijn.

‘Doe mij maar de huiswijn’, hoor ik in een restaurant gasten vaak zeggen, na het bestuderen van de wijnkaart. Een gemiste kans, want vertel de bediening waar je zin in hebt en ze stellen je een aantal wijnen voor die je gewoon eens zou moeten proberen.

De wereld van wijn is interessant. Er zijn zoveel componenten gemoeid bij het maken van wijn: de oneindige hoeveelheid soorten druiven, de wijngaarden, het klimaat, de wijnmaker en uiteindelijk de smaak van de wijnen. Denk je aan alle facetten tegelijk dan kan het overweldigend zijn, maar als je er op één focust dan zal het een interessante ervaring worden.

“De biologische wijnboer wordt meer getest op zijn kennis en kunde. De biologische wijnbouw is lastiger, risicovoller, maar geeft een zuiverder eindproduct als de wijnmaker zijn vak verstaat.”

Biologische en biodynamische wijn

“Ik ben begonnen bij het toenmalige restaurant De Bios in Alkmaar”, vertelt Daniël Groeneveld, eigenaar van Wijn van Daan. “Cathy Moerdijk werd hier mijn leermeester. Dit was een erg gezellige en leerzame periode, maar ook één met regelmatig discussies over of een wijn wel of niet bij een gerecht past.

Sinds een jaar heb ik mijn wijnwinkel Wijn van Daan en verkoop ik de wijnen van Well of Wine, het bedrijf van Cathy. Dus nu, bijna 20 jaar later, werken Cathy en ik weer samen.”

“Ik verkoop vooral biologische, biodynamische en zelfs veganistische wijnen. Dat is een bewuste keuze geweest. Als wijnwinkel moet je onderscheidend zijn, net even anders in je keuze. Dus met aandacht voor de planeet waarop wij wonen, geen gebruik van insecticiden en pesticiden, weinig zwavel, en vooral kiezen voor wijnen die je zelf zou willen drinken.”

“Biologische wijnen geven een mooier eindproduct. Je proeft meer van de natuurlijke invloeden, zoals het klimaat, de grond en de druiven. Maar ook de fijne stoffen die de wijn juist uniek maken blijven behouden en worden niet bedolven onder de chemische toevoegingen. De wijn in het glas is daardoor veel puurder dan niet-biologische wijnen.”

“De biologische wijnboer wordt meer getest op zijn kennis en kunde. De biologische wijnbouw is lastiger, risicovoller, maar geeft een zuiverder eindproduct als de wijnmaker zijn vak verstaat.”

Wijnambassadeurs

“Ik ben mede- eigenaar van Well of Wine. Wij importeren wijn uit alle windstreken en alle wijnmakers kennen we persoonlijk”, vertelt Cathy Moerdijk. “Door die persoonlijke relatie zijn we eigenlijk een soort ambassadeurs voor onze wijnmakers.”

“Soms proef je een wijn die je ‘raakt’ en dan vind je de persoon achter de wijn meestal ook wel helemaal te gek. Waarom? Omdat een wijn eigenlijk een soort beslag vormt van alle beslissingen die de wijnmaker tijdens het maken van de wijn neemt, een soort persoonlijke boodschap. En als die je weet te raken, raakt het karakter van de persoon achter de wijn je ook. Op die manier krijg je een hele leuke en diverse groep wijnvrienden.”

Wijnproeverij

Wijn moet je niet ingewikkelder maken dan nodig is. Zoals ik in de inleiding al zei; focus je op één facet, en dan zal het een interessante ervaring worden. Met de feestdagen in het vooruitzicht laten we je door middel van een wijnproeverij kennismaken met een zestal duurzame biologische en biodynamische wijnen.

The Colored Monkeys hebben in de professionele keuken van Het Eetlab een 3-gangen diner bereid met het vlees, de bavette, van De Groene Slager en de groenten van ProeVkantoor. Bij zowel het voor- hoofd- als nagerecht hebben Cathy en Daniël drie verschillende wijnen geproefd. Hieruit hebben zij de best passende wijn voor jou uitgekozen.

Op de pagina ‘Het Geheim van de Chef’ vind je het recept van het hoofdgerecht, de runderbavette. Een mooi gerechten om tijdens de feestdagen te bereiden.

De winnende wijnen van de proeverij

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©