Zacht gegaarde varkens wang, pompoen puree, kimichi zuurkool en gebakken paddenstoelen met verjus saus
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord herfstgerecht, varkensvlees
Voorbereidingstijd 1dag
Bereidingstijd 1uur
Porties 4personen
Ingrediënten
Varkenswangen
8varkens wangen
4 eltomatenpuree
1fles witte wijn
3laurierbladeren
10peperkorrels
10korianderzaad korrels
4kardemom peulen
3uien in stukken gesneden
1venkel in stukken gesneden
3 Lbouillon
1bol knoflook in stukken
Pompoenpuree
22 pompoen (afhankelijk hoe groot ze zijn natuurlijk)
Tijm
Kruidnagel
snufZout
Gebakken paddenstoelen
½ bakje oesterzwammen
½ bakje shiitake
1sjalot in reepjes gesneden
1 el roomboter
Kimchi zuurkool
1 potkimchi kraut van Sauer Crowd via de Almershof
Verjus
1Flesje verjus Wijndomein De Koen
Instructies
Varkenswangen
Bak de wangen rond om aan
Voeg de groenten en kruiden toe. Bak goed aan
Doe de tomatenpuree erbij en blus het geheel af met de wijn
Kook het even in en voeg dan de bouillon toe
Breng het geheel aan de kook en zet het vuur laag en laat het langzaam garen
Voel na 3 uur garen hoe het vlees is. Niet stug en niet uit elkaar vallend. Dan is het goed
Haal alle stukken vlees uit de jus en laat het afkoelen
Eigen jus met verjus tot de saus
Zeef de jus en breng aan de kook
Voeg ½ fles Verjus toe (verjus is sap van onrijper lees: wat zure druiven, deze worden ingekookt tot een zurige, zoetige wijn azijn achtige smaak, Wijndomein de Koen levert de verjus. Vaak komt dit uit Frankrijk of Italië, maar hoe tof de Verjus komt nu eens uit mijn eigen dorp in Noord-Holland!)
Kook verder in tot het de gewenste dikte en smaak heeft
Voeg wat zout en peper toe en roer een eetlepel koude roomboter in blokjes door de saus
Pompoen puree
Zet de oven op 170 graden
Snij de pompoenen in stukken en verwijder de zaadlijsten en pitten
Gaar de pompoen 30 minuten
Zet een pan met water op het vuur met daarin een snufje zout en een bos tijm en wat kruidnagel. Laat dit trekken
Haal de kruiden eruit, en doe de pompoen er in. Breng het geheel aan de kook en laat even trekken
Haal de pompoen eruit en blender deze in een keukenmachine. Voeg wat van het kookvocht en scheut olijfolie toe en wat peper en zout naar smaak
Kimchi zuurkool
Je kunt hier zelf mee aan de gang gaan, wij maken het in de keuken in grote batches en hoeveelheden. Grote fermenteer tonnen staan dan vol met onze eigen kimchi, maar duurt minimaal een maand, daarom hebben we hier in dit recept een goed alternatief. 1 pot kimchi kraut van Sauer Crowd. Must have in de koelkast, dit geeft jouw gerecht wat goede pit! Het is powerfood voor je in elke vorm
Gebakken paddenstoelen
Bak de sjalot in de boter
Voeg de paddenstoelen toe
Gaar de paddenstoelen
Opmaken van het bord
Snij de wangen in lengte door
Haal ze voorzichtig door de bloem, zodat er een jasje omheen zit
Bak de wangen aan in de koekenpan in een klont boter en een scheutje olijfolie, neem de tijd en zorg dat elke kant krokant en bruin wordt
Leg wat pompoen puree op het bord
Leg de wangen tegen de pompoen puree aan
Voeg de paddenstoelen eraan toe en wat kimchi er naast
iet de jus royaal om het gerecht heen, eet smakelijk!
Notities
Met dank aan de volgende leveranciers van Noord-Hollandse streekproducten:van Uitgeest leverde de varkenswangenDe Almershof leverde de groenten en kimchi zuurkoolWijndomein De Koen leverde de verjus en de rode wijn