Ga terug

Vegetarische Tjauw min (Chinese bami)

Deze Tjauw min bestaat uit 2 gerechten en wordt dus gegeten met Surinaams zuurgoed.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Surinaams
Trefwoord bami, noedels, vegetarisch
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Koksmes
  • snijplank
  • wekpot
  • dunschiller
  • wok
  • koekenpan

Ingrediënten

Surinaams zuurgoed

  • 1 komkommer
  • ½ bloemkool in kleine stukken
  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 1 tl zout
  • 250 ml azijn
  • 250 ml water
  • 3 tl suiker
  • 3 laurierbladeren
  • 10 pimentkorrels

Tjauw Min

  • 250 gr.  Chinese mie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 4 tomaten (2 tomaten voor de garnering)
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 2 wortelen in ringen gesneden
  • 1 bosje paksoi
  • ½ tl trassi ( ganalen pasta)
  • 1 bosje fijngesneden selderij
  • Ketjap Manis (de pittige en zoute variant)
  • 1 madame Jeanette peper
  • 2 eieren voor de omeletreepjes
  • Sambal naar smaak

Instructies

Surinaams zuurgoed

  • Zorg dat de weckpot goed schoon is.
  • Maak de komkommer en bloemkool schoon.
  • Schil de komkommer in dunne reepjes en snijd de bloemkool in kleine stukken.
  • Snij de ui in ringen
  • Meng de azijn, water, pimentkorrels, suiker en de laurierbladeren in de pot en doe dan de komkommer en bloemkool erbij.
  • Zet de pot een nacht in de koelkast.

Tjauw min

  • Kook de mie volgens de aanwijzingen in de pan.
  • Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Snij de knoflook, prei en uien fijn.
  • Was de groenten en snijd de paksoi, tomaten, selderij en wortelen in fijne stukken
  • Verhit in de wokpan een scheutje olie
  • Bak de ui, prei en knoflook en trassi in olie
  • Voeg de overige groente toe en op het laatst pas de paksoi, zodat de paksoi lekker knapperig blijft.
  • Voeg het groentebouillon toe en een scheutje ketjap toe.
  • Doe de mie in gedeeltes in de wokpan bij de groenten en dat ga je goed omroeren. Voeg er beetje bij beetje een scheutje ketjap (de pittige samen met de zoute) toe, totdat de mie mooi bruin gaat kleuren en roer steeds door.
  • Als alles goed met elkaar vermengd is doe je een hele madame jeanette peper erbij en laat het een paar minuutjes mee sudderen (de madam jeanette blijft heel in de pan) . 

Voor de garnering bak je een omelet van twee eieren en deze snij je in reepjes.
  • De Tjauw min met de groenten dien je op en als garnering gebruik je: de omeletreepjes, 2 gesneden tomaatjes, fijngesneden selderij en een beetje van het Surinaams zuur met wat sambal. Njang Switie!