Artikel

Wat is Banh Mi? (Vietnamees broodje)

Tekst Smaakvol Noord-Holland Fotografie Franka Fotografeert

Je vraagt je dus af wat een Banh mi is? Banh mi, is een Vietnamese sandwich, oftewel een klein, dik belegd stokbroodje met zowel Franse als Vietnamese ingrediënten. “Banh” betekent brood, “Mì” betekent tarwe. Ik heb hier een recept van de Banh Mi.

De Franse kolonisten introduceerden in Vietnam de baguette (en ook een aantal andere broodsoorten). De Vietnamese baguette is over het algemeen luchtiger en heeft een dunnere korst en wordt van een combinatie van rijst en tarwemeel gemaakt.

Banh Mi wordt gegeten als ‘street food‘. Overal op straat zie je karretjes waar ter plekke een heerlijke Banh Mi voor je wordt gemaakt. En het leuke is, elk karretje verkoopt weer een andere versie van deze heerlijke sandwich, maar altijd met minstens één soort varkensvlees.

Tegenover al dat vet wordt de Banh Mi afgemaakt met dun gesneden jalapeño peper, wat reepjes ingelegde wortel en rettich en veel koriander. Vaak gaat er nog wat mayonaise overheen én voor de extra kick kan er nog wat Sriracha hot saus bij.

Maar net als met alle recepten, ben jij diegene die bepaalt hoe en met welke ingrediënten jij het gerecht maakt.

Met een beetje voorbereiding zet je deze waanzinnige sandwich op tafel. De ideale hap voor een avondje voetbal kijken met vrienden en weer eens wat anders dan die eeuwige hotdog of bittergarnituur.

Geen zin om zelf Bánh Mi te maken?
Bezoek “Little Saigon” op de Zeedijk en Haarlemmerdijk in Amsterdam.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©