Maak de wortelsalade en het marineer het vlees een dag van te voren. Zo hoef je alleen het vlees te bakken, de ingrediënten te snijden en het brood te vullen.

Een Vietnamees broodje banh mi is eenvoudig en lekker.

In mijn vorige recept, de Poké bowl, heb je kunnen lezen hoe lekker en gezond eten kan zijn. In dit artikel leg ik uit wat de Banh Mi, een Vietnamees broodje, eigenlijk is.

Ik ben op het idee gekomen voor de ‘Mannelijke Makkelijke Maaltijden’, naar aanleiding van een gesprek met een vriend.

Hij vertelde dat het koken er nog wel eens bij inschiet, omdat hij lange dagen maakt als hovenier en hij zijn avond begint met een kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt.

De voorwaarde die hij stelde is dat het eenvoudige lekkere en gezonde recepten moeten zijn.

De recepten die ik voor hem bedenk en verzamel zijn allemaal redelijk eenvoudig en met weinig ‘keuken skills’ te realiseren. En omdat hij vaak met zijn vrienden voetbalwedstrijden kijkt op tv kan dit recept van de Banh Mi niet ontbreken en zorgen voor een geslaagde avond.

Een dag van te voren kun je de wortelsalade al maken en het marineren van het vlees. Zo hoef je alleen het vlees te bakken, de ingrediënten te snijden en het brood te vullen.

Heb je meer behoefte aan een vegetarische versie, vervang het vlees dan door een omelet of roerei.

Waar authentieke banh mi eten?

Berlijn tip: Bezoek District Môt, het enige authentieke Vietnamees restaurant in Duitsland met een vermelding in de ‘Gault & Millau’ gids.

In Amsterdam vind je Viên een Vietnamese Banh Mi Shop met verschillende smaken banh mi,

Bereidingswijze

  1. Schil de peen en rettich en snijd fijn (julienne) of rasp grof. Doe het in een kom. Voeg daar wat zout en suiker aan toe. Zet de kom afgedekt voor 10 minuten in de koelkast
  2. Kook 240 ml liter water. Giet het gekookte water in een andere kom. Voeg hier de 240 ml natuurazijn, 10 tl suiker en zout aan toe. Roer tot alles is opgelost
  3. Haal de wortel en de rettich uit de koelkast en spoel deze in een vergiet af onder koude kraan. Leg ze in de bak met het gekookte water en de natuurazijn tot alle wortel en rettich ondergedompeld is. Laat dit afgedekt een uur in de koelkast staan
  4. Leg de plakken ham in een kom, rasp de knoflook en giet de Japanse sojasaus en vissaus over het vlees. Meng dit alles goed. Zet dit ook een uur afgedekt in de koelkast
  5. Trek een flesje wijn of een biertje open. En klets gezellig even met je vrienden
  6. Snijd de jalapeño peper in dunne plakjes, de koriander grof en de ui in dunne ringen. Haal de wortel en de rettich uit de koelkast. Knijp de peen en rettich goed uit en leg ze op een bord
  7. Verhit de olie in een koekenpan en bak het vlees 3 minuten op middelhoog vuur om en om
  8. Snijd het stokbrood open en bestrijk met mayonaise. Verdeel eerst het vlees dan de wortel en rettich salade over de broodjes. Vervolgens verdeel je de jalapeño peper, de ui en koriander. Bestrijk het broodje met de Sriracha hot saus voor de extra kick!
  9. Snijd het gevulde stokbrood doormidden en serveer met een lekker koud biertje. Geniet!

Laat een reactie achter