Informatie

Champignonsaus maken:
De complete handleiding 2021

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Unsplash

Is champignonsaus maken zonder pakjes of zakjes moeilijk?

Nee, iedereen kan champignonsaus zelf thuis maken. Maar hoe maak ik champignonsaus voor bij de pasta, stukje kip of gewoon bij mijn groenten?

In dit artikel geef ik je 5 opties voor het maken van champignonsaus.

De champignon is trouwens ook een smaakvolle vleesvervanger.

Ik vervang bijvoorbeeld kip steeds vaker door er verschillende soorten champignons paddenstoelen en zwammen toe te voegen aan mijn kippensoep.

Zo heb je een heerlijk vegetarisch of vegan gerecht.

De champignon en andere paddenstoelen zijn gezonde groenten en bevatten voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Per 100 gram bevatten ze 2 gram eiwitten.

Paddenstoelen lenen zich uitstekend om gebruikt om worden in combinatie met andere groente.

In deze handleiding heb ik een aantal varianten van de champignonsaus voor je op een rij gezet. Al deze varianten zijn zonder pakjes of zakjes.

Mijn voorkeur gaat uit naar de kastanjechampignon want deze heeft meer smaak van de gewone witte variant en blijft steviger.

Kan champignonsaus ingevroren worden?

Alle champignonsauzen hier onder moet je eerst laten afkoelen en kun je daarna, in een voor vriezer geschikte verpakking, in de vriezer zetten en tot 3 maanden gebruiken.

Let wel op dat je na het ontdooi en het opwarmen van de saus, deze niet meer kunt invriezen. Tenzij je natuurlijk de saus in delen hebt ingevroren.

Kan ik champignonsaus ‘s ochtends maken en ‘s avonds opnieuw verwarmen?

Champignonsaus kun je ‘s ochtends maken, laten afkoelen en afgedekt wegzetten in de koelkast om daarna ‘s avonds opnieuw te verwarmen.

Verwarm de saus rustig op tijdens het bereiden van je gerecht zodat de saus niet aanbakt.

Basisrecept voor champignonsaus zonder pakjes en zakjes

In de basis van een champignonsaus zitten altijd de volgende ingrediënten:

  • Champignons (kastanjechampignons hebben mijn voorkeur)
  • Ui of een sjalot
  • Roomboter
  • Peterselie
  • Zout en peper

Welke kruiden, groenten, room of bouillon voor de champignonsaus?

Zoveel mensen, zoveel wensen én smaken. In deze handleiding voor het maken van champignonsaus heb ik meerdere opties op een rij gezet.

Zo heb je champignonsaus met boter, melk, crème fraîche of slagroom, maar ook vegan champignonsaus, lactose vrije champignonsaus, glutenvrije champignonsaus en een versie voor gezonde champignonsaus.

Maak je de saus met crème fraîche of slagroom, dan maak je dus een champignonroomsaus.

Gebruik je liever bouillon in plaats van crème fraîche of slagroom, let er dan op dat je genoeg bloem, of voor de glutenvrije variant, maïzena gebruikt om de saus te binden.

Voor extra smaak voeg je knoflook toe, en de roomboter kun je vervangen voor olijfolie of plantaardige boter.

De saus maak je echt af met wat verse kruiden als peterselie, dragon of bieslook.

Maak de saus zoals jij hem het lekkerst vindt en eet smakelijk!

Optie 1: Hoe maak ik romige champignonsaus?

Romige champignonsaus bereik je door crème fraîche of slagroom te gebruiken.

Je gaat als volgt te werk:

  • de champignons in plakjes snijden.
  • de ui snipperen
  • verhit 100 gram roomboter in een koekenpan.
  • voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
  • voeg de champignons toe en bak op laag vuur.

De champignonsaus afmaken:

  • voeg 1 eetlepel bloem toe (optioneel)
  • voeg op 1 bakje champignons, 200 ml crème fraîche of slagroom toe
  • laat het geheel een beetje inkoken
  • breng op smaak met zout en peper
  • maak af met verse kruiden

Deze saus is wat dikker. Serveer bij vlees of over je pasta, maar ook lekker met geroosterd brood.

Optie 2: Hoe maak ik champignonsaus met melk?

Ook hier begin je met:

  • de champignons in plakjes snijden.
  • de ui snipperen
  • verhit 100 gram roomboter in een koekenpan.
  • voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
  • voeg de champignons toe en bak op laag vuur.

De champignonsaus afmaken:

  • voeg 1 eetlepel bloem toe aan de champignons en bak kort mee
  • voeg 300 ml melk toe
  • laat het geheel een beetje inkoken
  • breng op smaak met zout en peper
  • maak af met verse kruiden

Deze saus is wat dikker. Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je pasta, kip of groenten.

Optie 3: Hoe maak ik gezonde champignonsaus?

Gezonde champignonsaus maak je door bloem te vervangen met maïzena, de boter te vervangen met een beetje olie en de crème fraîche of de slagroom te vervangen door bouillon.

Je gaat als volgt te werk:

  • de champignons in plakjes snijden.
  • de ui snipperen
  • voeg wat olie toe aan een koekenpan.
  • voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
  • voeg de champignons toe en bak op laag vuur.

De champignonsaus afmaken:

  • voeg 1 eetlepel maïzena toe en bak kort mee
  • voeg 300 ml bouillon naar keuze toe
  • laat het geheel een beetje inkoken
  • breng op smaak met zout en peper
  • maak af met verse kruiden

Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je pasta, kip of groenten, maar ook lekker met geroosterd brood.

Optie 4: Hoe maak ik champignonsaus zonder bloem?

Deze saus is dus een glutenvrije champignonsaus, laat je de boter, crème fraîche of de slagroom ook weg, dan heb je een vegan champignonsaus.

Je gaat als volgt te werk:

  • de champignons in plakjes snijden.
  • de ui snipperen
  • voeg wat boter toe aan een koekenpan.
  • voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
  • voeg de champignons toe en bak op laag vuur.

De champignonsaus afmaken:

  • voeg 1 eetlepel maïzena toe en bak kort mee
  • voeg 300 ml bouillon, 200 ml crème fraîche of slagroom toe
  • laat het geheel een beetje inkoken
  • breng op smaak met zout en peper
  • maak af met verse kruiden

Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je pasta, kip of groenten.

Optie 5: Hoe maak ik lactose vrije champignonsaus?

Je gaat als volgt te werk:

  • de champignons in plakjes snijden.
  • de ui snipperen
  • voeg wat olie toe aan een koekenpan.
  • voeg de ui toe en bak op laag vuur tot deze zacht en glazig is.
  • voeg de champignons toe en bak op laag vuur.

De champignonsaus afmaken:

  • voeg 1 eetlepel bloem of maïzena toe en bak kort mee
  • voeg 300 ml bouillon toe
  • laat het geheel een beetje inkoken
  • breng op smaak met zout en peper
  • maak af met verse kruiden

Deze saus is wat dikker. Serveer deze champignonsaus bij vlees of over je glutenvrije pasta, kip of groenten.

Smaakvolle recepten met paddenstoelen

Aglio e olio met cantarellen
Stoofschotel met hongaarse zuurkoolstamppot


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©