Geheim van de chef

Broodtaart recept voor alle moeders in de wereld

Recept: SuriMAMs Fotografie: Aangeleverd

Zondag 9 mei is het alweer Moederdag! Dit broodtaart recept is dan erg leuk om te maken voor je moeder of samen te maken met je kind.

Het is een traditionele broodtaart zoals wij dit in onze familie vaak bakken ter gelegenheid van verjaardagen, feestdagen en andere speciale gebeurtenissen.

Deze onweerstaanbare taartjes worden zonder slagroom gemaakt, aangezien slagroom het niet zo goed doet in het tropische Surinaamse klimaat.

In Suriname wordt broodtaart of broodcake gemaakt van (oud) brood. Hier worden gekonfijte vruchten, amandelen en rozijnen aan toegevoegd met essence.

In december 2020 waren wij, de SuriMAMs ambassadeurs van de Stichting ‘Samen tegen Voedselverspilling’, dus met dit gerecht hoef je je brood wat oud is en nog niet is beschimmeld, niet weg te gooien, maar te gebruiken in de taart.

Zo ben je nog duurzaam en verspillingsvrij bezig ook!

Bekijk ook dit smakelijke Surinaamse gerecht.

Broodtaart

Het recept voor een traditionele Surinaamse broodtaart
Gang dessert, Gebak
Keuken Surinaams
Trefwoord brood, cake, traditioneel
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 6 personen

Equipment

  • vork
  • broodplank
  • grote kom
  • schaaltje
  • bakblik
  • Oven

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 30 ml rum
  • 20 sneetjes witbrood
  • 150 g roomboter
  • 150 g bruine suiker
  • 6 eieren
  • 25 ml vanille-essence
  • 500 ml melk
  • 50 g gekonfijte vruchten, in heel kleine stukjes gesneden
  • 1 tl kaneel

Instructies

  • Wel de rozijnen 30 minuten in de rum. Haal de korsten van de sneetjes brood en breek het brood in kleine stukjes.
  • Meng in een aparte schaal de boter, de suiker, de eieren en de vanille-essence tot een geheel. Voeg dit mengsel toe aan het brood. Roer alles goed door elkaar.
  • Breng de melk aan de kook en voeg toe aan het broodmengsel. Meng goed door totdat het brood uit elkaar valt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de gewelde rozijnen, de gekonfijte vruchten en de helft van de kaneel toe. Meng goed en schep in een beboterd bakblik. Strooi de rest van de kaneel erover en bak in ongeveer 90 minuten in de oven goudbruin.

Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©