Geheim van de chef

Vegetarische Tjauw min (Chinese bami)

Recept: SuriMAMs Fotografie: Aangeleverd

Tjauw min is een Surinaams feestgerecht. Je kan het zowel vegetarisch of met kip eten met als bijgerecht Surinaams zuurgoed.

In onze kookboeken gaan wij voor de vegetarische variant. Door de verfijnde smaak van de mix van mie, groenten en diverse kruiden is het een heerlijke avondmaaltijd.

We aten dit vaak op feestdagen waaronder Pasen.

Niet dat we echt christelijk opgevoed zijn, terwijl onze moeder in Suriname wel uit een christelijk gezin kwam. De EBG ( Evangelische Broedergemeenschap) bij die kerk was onze familie in Suriname iedere zondag aanwezig.

Wat wij wel altijd leuk vonden waren de christelijke liedjes die onze moeder ons leerde uit haar kinderjaren.

In de jaren ‘70 was je met Pasen twee weken vrij dus daar keken wij altijd enorm naar uit. Gezellig samen met onze moeder Surinaamse hapjes klaar maken. Wij waren dol op de Surinaamse Tjauw Min met zuur en een gebakken eitje dus dat kwam ook als avondeten vaak op tafel.

Het Paasverhaal werd zowel verteld door onze moeder, maar ook door de Bijbelschool, zo heette dat toen.

Daar gingen wij dan wel soms naar toe in het weekend om te spelen en te kleuren, en met de feestdagen was het extra speciaal want dan kwam de Bijbelschool naar je toe.

Een grote bus (De Bijbel Caravan) stopte ieder jaar voor onze flat op zaterdagochtend met Pasen.

De kinderen uit onze flat en buurt renden naar de prachtig versierde “Bijbelcaravan”, om in de bus mooie kleurplaten in te kleuren, de verhalen over het Paasfeest te horen, liedjes te zingen en uiteraard chocolade paaseitjes te eten.

Vooral de christelijke liedjes waren ons favoriet. Uit volle borst en met gebaren of we iemand met een lange touw uit een diepe put trokken zongen wij drietjes samen met de andere kinderen het liedje;

“Toen ik in de put zat, trok hij mij eruit, Halleluja, Halleluja Jezus redde mij“!

Niet wetende dat de tekst niet letterlijk werd bedoeld, maar wat was het altijd gezellig in de Bijbel Caravan.

Pasen blijft voor ons speciaal en de Surinaamse Tjauw Min die maken wij nog ieder jaar met Pasen en nu voor onze gezinnen.

Wij hopen dat dit recept jou ook zal smaken.

Soso Lobi van de SuriMAM`s.

Vegetarische Tjauw min (Chinese bami)

Deze Tjauw min bestaat uit 2 gerechten en wordt dus gegeten met Surinaams zuurgoed.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees, Surinaams
Trefwoord bami, noedels, vegetarisch
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Koksmes
  • snijplank
  • wekpot
  • dunschiller
  • wok
  • koekenpan

Ingrediënten

Surinaams zuurgoed

  • 1 komkommer
  • ½ bloemkool in kleine stukken
  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 1 tl zout
  • 250 ml azijn
  • 250 ml water
  • 3 tl suiker
  • 3 laurierbladeren
  • 10 pimentkorrels

Tjauw Min

  • 250 gr.  Chinese mie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 1 blokje groentebouillon
  • 4 tomaten (2 tomaten voor de garnering)
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 2 wortelen in ringen gesneden
  • 1 bosje paksoi
  • ½ tl trassi ( ganalen pasta)
  • 1 bosje fijngesneden selderij
  • Ketjap Manis (de pittige en zoute variant)
  • 1 madame Jeanette peper
  • 2 eieren voor de omeletreepjes
  • Sambal naar smaak

Instructies

Surinaams zuurgoed

  • Zorg dat de weckpot goed schoon is.
  • Maak de komkommer en bloemkool schoon.
  • Schil de komkommer in dunne reepjes en snijd de bloemkool in kleine stukken.
  • Snij de ui in ringen
  • Meng de azijn, water, pimentkorrels, suiker en de laurierbladeren in de pot en doe dan de komkommer en bloemkool erbij.
  • Zet de pot een nacht in de koelkast.

Tjauw min

  • Kook de mie volgens de aanwijzingen in de pan.
  • Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Snij de knoflook, prei en uien fijn.
  • Was de groenten en snijd de paksoi, tomaten, selderij en wortelen in fijne stukken
  • Verhit in de wokpan een scheutje olie
  • Bak de ui, prei en knoflook en trassi in olie
  • Voeg de overige groente toe en op het laatst pas de paksoi, zodat de paksoi lekker knapperig blijft.
  • Voeg het groentebouillon toe en een scheutje ketjap toe.
  • Doe de mie in gedeeltes in de wokpan bij de groenten en dat ga je goed omroeren. Voeg er beetje bij beetje een scheutje ketjap (de pittige samen met de zoute) toe, totdat de mie mooi bruin gaat kleuren en roer steeds door.
  • Als alles goed met elkaar vermengd is doe je een hele madame jeanette peper erbij en laat het een paar minuutjes mee sudderen (de madam jeanette blijft heel in de pan) . 

Voor de garnering bak je een omelet van twee eieren en deze snij je in reepjes.
  • De Tjauw min met de groenten dien je op en als garnering gebruik je: de omeletreepjes, 2 gesneden tomaatjes, fijngesneden selderij en een beetje van het Surinaams zuur met wat sambal. Njang Switie!

 


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©