Geheim van de chef

Chewy chocolate chip cookies

Recept: Smaakvol NH Fotografie: Pam Menegakis

Zacht en chewy – een verbazingwekkend eenvoudig maar lekker recept voor 15 heerlijke grote chocoladekoeken! Knapperig van buiten en zacht van binnen. Zoek niet langer meer naar het beste chocolate chip cookies recept.

Het deeg van dit recept kun je ook goed invriezen. Dat is makkelijk voor als je ineens lekkere trek krijgt of onverwachts bezoek. Bewaar de koekjes, tenminste, als dat je lukt vóórdat ze op zijn, in een luchtdichte trommel.

Zacht en chewy chocolate chip cookies

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Voor nog meer smaak kun je gedroogde cranberry’s of gehakte noten toevoegen aan het deeg.
Gang koek
Keuken Amerikaans
Trefwoord chip, chocolate, cookies
Bereidingstijd 35 minuten
Porties 15 koeken

Equipment

  • mixer
  • zeef
  • twee kommen
  • spatel
  • Bakpapier
  • folie
  • Bakplaat
  • Oven

Ingrediënten

  • 125 gram zachte roomboter
  • 125 gram witte suiker
  • 125 gram lichtbruine suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 375 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 1 tl zout
  • 250 gram grof gehakte chocolade of chocolate chips (puur, melk of wit)
  • ½ tl baking soda

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom, voeg het zout en de bakpoeder toe en spatel door elkaar.
  • Mix in de andere kom de zachte boter met de suiker tot een romig geheel.
  • Klop de eieren door het botermengsel en voeg het vanille extract toe. Mix een minuut tot het luchtig is.
  • Voeg nu de bloem toe en meng met een spatel even kort door elkaar tot een mooi deeg.
  • De chocolade en eventueel de cranberry’s of gehakte noten door het deeg kneden.
  • Maak van het deeg een rol en verpak in plasticfolie. Laat minstens een uur rusten in de ijskast.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koeling en verdeel het deeg in 15 gelijke stukken.
  • Vorm er mooie koekjes van. Leg ze op de bakplaat. Let erop dat de koekjes tijden het bakken twee keer zo groot worden dus zorg voor voldoende tussenruimte.
  • Bak de chocolate chips cookies in ongeveer 12-17 minuten lichtgoudbruin en gaar.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

Pas op: niet te lang bakken anders zijn ze niet zacht en chewy meer.

Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©