Geheim van de chef

Chinees gehakt met zoetzure saus

Recept: Sasja Spek Fotografie: Aangeleverd

Chinees gehakt met zoetzure saus, zoals mijn moeder het vroeger maakte. Zo lekker!

Bij de geur van het maken van de balletjes komt de nostalgie ook naar boven.

De wortel, paprika, ui en tomaat kwamen allemaal uit eigen groentetuin. De ananas uit blik ­čśë en de champignon, het gehakt en de rijst uit de supermarkt.

Kruiden beschouw ik als in ieders keukenkast aanwezig. Met koken is het belangrijk om enkele simpele, maar doeltreffende smaakmakers standaard in huis te hebben, zodat je altijd wat lekkers op tafel kan zetten met een bite.

Chinees gehakt met zoetzure saus

Chinees gehakt met zoetzure saus
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord vlees
Voorbereidingstijd 11 uur 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 6 personen

Equipment

  • koekenpan
  • keukenmes
  • snijplank

Ingredi├źnten

Chinese gehaktballetjes

  • 750 gr half om half gehakt
  • 2 uien (klein gesnipperd)
  • 50 gr champignons (heel fijngehakt)
  • snuf peper en zout
  • 2 el ma├»zena
  • 1 tl suiker
  • genoeg paneermeel
  • 3 el zonnebloemolie

Saus

  • ┬Ż liter blik ananas
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl ketjap
  • snuf peper en zout
  • 2 el azijn
  • handje wortelen (klein gesneden)
  • 2 kleine groene paprikaÔÇÖs (fijn gesneden)
  • 1 tl ma├»zena
  • 1 grote tomaat

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Meng het gehakt zorgvuldig met de klein gesneden uien, heel fijngehakte champignons, zout, peper, ketjap, ma├»zena en suiker.
  • Vorm hiervan een grote maat soepballen en rol deze door de paneermeel.
  • De balletjes langzaam bruin en gaarbakken in wat olie in 15 minuten.
  • Neem de gehaktballetjes uit de pan en maak nu de saus.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en 2 dl sap apart houden.
  • Dit sap in de braadpan van de balletjes doen samen met de bruine suiker, ketjap, zout en peper, en de azijn.
  • Breng het sausje al roerend aan de kook.
  • De wortel en paprikastukjes toevoegen en nog een minuut of 10 heel rustig mee laten koken, tot ze zacht zijn.
  • Bind de saus met de aangemengde ma├»zena (meng aan met wat koud water of ananassap)
  • De gehaktballetjes, ananasstukjes (evt. iets kleiner snijden als ze vrij groot uit het blik komen) en de klein gesneden tomaat in de saus doen en alles nog even 5-10 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Serveer rijst en saus apart

Notities

Ik ben echt serieus benieuwd hoe jullie het vinden smaken! en hoor graag jullie reactie op mijn lievelingsgerecht van vroeger ­čśŐ

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ┬ę