Geheim van de chef

Kip gestoofd in de tajine

Recept: Francijna van Diepen Fotografie: Franka Fotografeert

Wat heb je nodig voor de chermoula marinade;

  • 1/2 tl saffraan
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1 el kaneel
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • paar takjes platte peterselie
  • olijfolie

Wat heb je nodig voor het stoven in de tajine;

  •  1 grote scharrel / biologische kip
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 (vers gedroogde) laurierblaadjes
  • 1 citroen
  • 10 zwarte oijven
  • 150 gram tutti frutti (gedroogde vruchten)
  • 250 ml kippenbouillon

“Wij zijn gek op kip en dan langzaam gaar gestoofd in de tajine”, vertelt Francijna. “Alle smaken van de specerijen, kruiden en groente trekken in de kip. Het meeste werk is nog eigenlijk het snijden en hakken van de groente en kruiden. Je kunt de kip even om en om braden, dan krijgt de kip een mooi kleurtje.

Daarna zet je de tajine op het gas of in de oven en voeg je één voor één de ingrediënten toe. Het vocht dat tegen de deksel slaat, valt terug op de kip, waardoor het mals blijft. En dan is het  een aantal uurtjes wachten en genieten van alle geuren die je toegemoed komen vanuit de keuken.”

Bereidingswijze van de chermoula marinade:

  1. Meng de specerijen; saffraan, komijn, kurkuma, kaneel en het paprikapoeder door elkaar in een klein kommetje.
  2. Snijd de 4 teentjes knoflook fijn, de gember en de kruiden. Doe dit allemaal in het kommetje bij de specerijen.
  3. Giet er een scheut olijfolie bij. Meng alles met een lepeltje door elkaar, zodat je een mooie marinade krijgt.

Bereidingswijze van de kip:

4. Snijd de 4 andere teentjes knoflook fijn en de citroen door midden. Snijd de halve citroen in vieren. Vul hiermee de buikholte van de kip. Giet daarna wat marinade in de buikholte en wrijf met de rest van de marinade de kip goed in. Laat de kip een zeker twee uur marineren.

5. Giet wat olijfolie in een koekenpan en braad de kip hierin om en om mooi bruin.
Kook ondertussen de kippenbouillon.

6. Leg de kip in de schaal van de tajine. Giet de bouillon in de schaal bij de kip.
Snijd de ui in blokjes en verdeel deze samen met de laurierblaadjes om de kip.

 

7. Snijd de olijven in ringetjes, de andere halve citroen in vieren en leg deze samen met de tutti frutti (gedroogde vruchten) ook om de kip heen.

8. Sluit de tajine af en laat het geheel zeker 4 tot 6 uur langzaam garen.

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©