Geheim van de chef

Langedijker koolschotel uit de oven

Recept: Mamaloukookt Fotografie: Aangeleverd

 

Langedijker koolschotel

Deze koolschotel is een streekgerecht uit West-Friesland met ontzettend veel smaak en eenvoudig te maken
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord ovengerecht, Streekgerecht, West-Friesland
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4

Equipment

  • Oven
  • Keukenmachine(voor de kool)
  • Stamper
  • Handmixer met gardes
  • Flinke ovenschaal
  • Mes

Ingredi├źnten

  • 1 kleine spitskool (of witte kool)
  • 1 flinke prei
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 pond tomaten
  • 150 gr geraspte kaas
  • 350 gr gehakt, naar wens
  • snuf peper en zout
  • 2 flinke el kerrie-poeder
  • scheut olijfolie
  • 1,5 k kruimige aardappels
  • Scheut melk
  • Klont roomboter
  • 1 Bouillonblokje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden
  • Was en snij de prei in halve ringen, hak de ui in stukjes, schil en hak de knoflook en snij de kool eerst in kwarten, verwijder de harde kern en snij in reepjes. Dit gaat heel eenvoudig in een keukenmachine. Ik gebruik de schijf om plakjes te snijden, ook voor de prei. Zelfs de ui hak in de keukenmachine. Maar alles kan ook met een mes hoor, kost je allen wat meer tijd. Was de kool en laat goed uitlekken
  • Was en snij de tomaten in plakken
  • Schil de aardappels en halveer ze, zet de op in ruim water met een bouillonblokje
  • Verhit een scheut olijfolie in een ruime braadpan en fruit de ui en later de knoflook erbij. Doe nu het gehakt in de pan en bak dit rul en bruin
  • Nu mag de prei en de kool erbij samen met het kerriepoeder
  • Zet de pan op een zacht pitje en laat dit even smoren met deksel op de pan
  • Als de kool zacht is, voeg je naar smaak zout en peper toe
  • Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en stampt ze met een stamper fijn. Voeg een klont boter en een scheut melk toe. Klopt hier een zachte puree van met de mixer. Misschien moet er nog wat melk bij, dus gooi niet te veel erin bij de eerste scheut. Puree maak je een beetje op gevoel, elke pieper is weer anders. Breng de puree op smaak met zout en peper
  • Vet een ovenschaal in met wat olie en stort het koolmengsel erin en druk een beetje aan. Doe hier de puree op en strijk uit tot alles mooi bedekt is
  • Verdeel de plakken tomaat hierop en dek af met de kaas
  • Zet de schaal een minuut of 30 in de oven
  • Eet smakelijk

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ┬ę