Geheim van de chef

Loempia van ganzenvlees

Recept: Gerards Kokerij Fotografie: Smaakvol NH

Loempia’s, wie is er niet gek op! Deze loempia’s, gemaakt van wilde ganzenvlees naar het recept van Gerard Walters, zijn zo goed, je eet je vingers erbij op.

In het recept van Rillettes wordt ook uitgelegd hoe je de wilde gans klaar maakt om en te gebruiken voor de rillettes en deze loempia’s.

Wilde gans is een mager stukje vlees. Anders dan de tamme aanverwant. Komt daarbij dat de wilde gans biologisch is en een streekproduct, dat maakt het ideaal om er mooie producten mee te maken zoals deze loempia.

 

 

Loempia van ganzenvlees

Lees in het recept van Rillettes hoe je de gans bereid tot je het kunt verwerken in deze loempia's
Gang Borrelhapje, voorgerecht
Keuken Aziatisch, Nederlands
Trefwoord gevogelte, vlees
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 8 personen

Equipment

  • kom
  • Pan
  • Mes
  • snijplank
  • rasp
  • frituurpan

Ingrediënten

  • 1/8 deel van een spitskool
  • 200 gr biologische pompoen
  • 2 kleine bakjes biologische taugé
  • 75 gr fijngehakte of geraspte gember
  • 1 kleine jonge verse prei
  • 3 roosjes bloemkool
  • 1 zoete puntpaprika
  • ¼ rode peper
  • blaadjes kropsla
  • scheutje appelazijn
  • 1 el honing

Dipsaus

  • 1 dl yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 2 el ketchup
  • Rasp van 1 limoen
  • ¼ rode peper (zeer fijn gesneden)
  • 1 el kruiden die je ook bij de loempia gebruikt

Instructies

  • Neem de andere helft van het ganzenvlees en leg dit in een kom of schaal
  • Blancheer de spitskool en de pompoen beetgaar. Laat de groenten afkoelen.Snij de prei en de taugé fijn. Hak of rasp de gember. Voeg het daarna allemaal samen met het ganzenvlees
  • Hak de takjes lavas, blaadjes salie, blaadjes koriander en de takjes oregano fijn en voeg dit toe aan het vlees en de groenten
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper
  • Neem 2 loempiavellen. Leg hier 2 eetlepels vulling op (het ganzenvlees met de groenten en kruiden) Zorg dat je 3 cm van de rand blijft met de vulling
  • Bestrijk de randen met ei en vouw de vellen strak dicht
  • Frituur de loempia’s in ongeveer 5 minuten op 180 graden gaar

Serveer bij de loempia’s zoetzure groenten

  • Snij van drie stronkjes bloemkool de roosjes. Blancheer de roosjes in 3 dl licht gezouten water. Doe dit ook met de spitskool en de pompoen
  • Schep alle groenten uit het water en laat ze afkoelen
  • Voeg aan het water appelazijn en de honing toe. Roer goed door en proef of het water zoet/zuur is
  • Snij de zoete puntpaprika in een ruit en de peper zeer fijn. Meng alle groenten door elkaar en giet het zoet zure vocht over de groenten. Laat het geheel afkoelen

Dipsaus

  • Voor de dipsaus meng je alle ingrediënten goed door elkaar
  • Maak het bord op met Hollande kropsla, de zoetzure groenten en de loempia. Giet er wat saus bij. Eet smakelijk!

Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©