Geheim van de chef

Oosterse groenten met linzen en harissa

Recept: Hedwig Adema Fotografie: Hedwig Adema

Nodig voor twee personen:

  • 2 el olijfolie
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 70 g tomatenpuree (klein blikje Mutti is het beste merk)
  • 200 g wortel
  • 200 g courgette
  • 200 g aubergine
  • 200 g komkommer
  • Optioneel: 1 perzik

voor de dressing:

  • 4 el rozen-harissa
  • 2 el mangochutney
  • 1 el olijfolie
  • 1 el water

Voor de linzen:

  • 1/2 blik Puy-linzen van Bonduelle (310 g) uitgelekt

kruiden:

  • verse munt en koriander

Linzen zijn een dankbaar product. Ze laten zich makkelijk combineren met zowel Oosterse -, als Mediterrane gerechten. Ook als bijgerecht met wat gehakte peterselie en schijf citroen erg lekker.

Ik maakte er een ratjetoe van groenten bij die ik op Oosterse wijze heb gekruid.
Voor een nog intensere smaakbeleving serveerde ik dit gerecht met Griekse yoghurt en een dressing van harissa en mangochutney.
Omdat ik een groente liefhebber ben, gaan er veel groenten door. Daarentegen gebruik ik minder linzen in het gerecht dan ik anders zou doen.

Bereiding groenten: snipper de ui, rasp de gember op een fijne rasp, zo ook de knoflook. Dat vind ik persoonlijk altijd een fijne manier.

Doe de kruiderijen bij elkaar in een klein kommetje en zet vast klaar. Schil de wortel en snijd in halve maantjes maar laat wel grof, snijd de courgette op dezelfde manier, evenals de aubergine en de komkommer.

Bereiding groentestoof: verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, knoflook, gember, en de kruiden op laag vuur aan gedurende tien minuten. Doe er nu de groenten bij en zet het vuur hoog, bak de groenten totdat ze iets kleuren.

Doe er dan de tomatenpuree bij en voeg er vier blikjes water aan toe. Zet de pan op een spabrander en laat 45 minuten zachtjes stoven met deksel op de pan.

Snijd eventueel de perzik in stukjes, en voeg deze er de laatst vijf minuten van de stooftijd aan toe.
Doe er de goed uitgelekte en afgespoelde linzen bij en warm deze mee.

Serveren: verdeel de Oosterse groentestoof met de linzen over twee mooie kommen of diepe borden die je hebt voorverwarmd door er eerst kokend water in te gieten.

Klop een dressing van de harissa, de mangochutney, de olijfolie en het water.

Garneer met de Griekse yoghurt en de dressing van harissa en mangochutney, verse munt en koriander

VOLG ONS OP INSTAGRAM #SMAAKVOLNH


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©