Geheim van de chef

Saoto soep (vegetarisch)

Recept: SuriMAM's Fotografie: Aangeleverd

Saoto soep vinden we heerlijk en is daarom voor ons is een geliefd gerecht voor  koude dagen. Het is van oorsprong Javaans.

Een keer in de maand komen we op de vrijdag bij elkaar om deze Surinaams/Javaanse soep te maken.

Op de vrijdag avond de bouillon laten trekken ruikt zo lekker door het huis. We maken dan een goede taak verdeling, veel lachen en muziek en alles valt reuze mee!

Terwijl we bezig zijn met het snijden en bakken van de ingrediënten, voor de saoto, merken we dat we prima op elkaar ingespeeld zijn.

De soeppan waar de saoto in gemaakt word raakt steeds voller en ruikt heerlijk. De kleintjes mogen helpen met het pellen van de eitjes, net als wij vroeger en we denken aan onze lieve moeder, in de keuken, aan het fornuis op de vrijdag.

Aan tafel is iedereen stil en hoor je alleen het getik van de soeplepels tegen de borden en de woorden “Ach wat is deze Saoto lekker zeg, heerlijk, hoe maken jullie dit?”.

We beginnen te lachen en zeggen tegelijkertijd “Soso Lobi”, wat “alleen maar liefde” betekent.

Tijdens een proeverij hadden we de bekende Javaans Surinaamse saoto soep gemaakt, maar dan de vegetarische variant.
Deze soep viel zo in de smaak dat we dachten deze komt zeker in ons tweede kookboek. Het leuke van deze soep is, dat je zelf je ingrediënten kan kiezen die je erin wilt doen.

Wij hadden de bouillon gemaakt en de eieren gekookt en in de soepkommetjes gereserveerd en op de tafel stonden de bakjes met de verschillende ingrediënten die je bij de saoto kan toevoegen, waaronder ook een bakje rijst voor de liefhebbers.

De naam saoto soep zegt het al, het is een zoute pittig soepje waarin de bouillonblokjes toegevoegd worden, dat hoeft echt niet veel te zijn omdat het vol met andere kruiden gemaakt wordt.

Wij gaan vaak voor een groentebouillon zonder alle toevoegingen die wel in de gewone bouillonblokjes zitten en is gewoon te koop in elke natuurwinkel of we maken onze eigen bouillon.

Dit oorspronkelijk Javaans soepje blijft een heerlijk opkikkertje.

We wensen jullie een smakelijk eten met deze heerlijke Saoto.

Soso Lobi van de SuriMAM`s.

Saoto soep (vegetarisch)

Gang Bijgerecht, Soep
Keuken Indonesisch, Surinaams
Trefwoord soep, vegetarisch
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • Mes
  • snijplank
  • Soeppan
  • pan (voor de rijst)
  • soeplepel
  • wok

Ingrediënten

  • 1 pak gebakken vermicelli
  • 3 liter water
  • 1 stengel citroengras
  • 1 salam blaadje
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 gr taugé
  • 4 stukjes Laos ( ongeveer 1 cm)
  • 1 pak aardappelstokjes
  • 8 takjes selderij
  • Een pakje gebakken uitjes
  • 6 piment korrels (lontai)
  • 4 eieren
  • 200 gr rijst
  • 2 salam blaadjes
  • 4 tl groentebouillon of 3 groente bouillonblokjes
  • tl zout
  • tl witte peper
  • 1 Spaans pepertje of madame jeanet

Garnering

  • Kommetje sojasaus

Instructies

  • De knoflook, ui, en selderij snij je eerst in kleine stukjes. 1 takje selderij houdt je apart in stukjes gesneden
  • Daarna breng je in een grote pan breng je 3 liter water tezamen met de knoflook, ui, citroengras, piment korrels, salam blaadje, de in stukjes gesneden selderij die je apart hebt gehouden en de stukken laos aan de kook
  • De soep moet ongeveer 1 uur koken en breng je op smaak met de groentebouillon peper en zout
  • In de tussen tijd kook je de eieren in de pan en de rijst apart in een pa of rijstkoker
  • In de tussen tijd kook je de eieren in de pan en de rijst apart in een pa of rijstkoker
  • Het petertje in stukjes snijden en de pitjes verwijderen en fijn persen en toevoegen bij de sojasaus. Dit leg je ook in een apart kommetje. Dit is lekker als je van pittig houdt
  • De hardgekookte eieren snijd je in de lengte door de helft
  • De soep wordt geserveerd met eerst het ei erin dan de soep erover geschonken en dan de ingrediënten naar je smaak toevoegen die in de kommetje zijn geplaatst

Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©