Column

Wijngek

Tekst: Jack de Feyter Fotografie: Franka Fotografeert en Hermes Rivera

Is er in de hele Langedijk geen eetgelegenheid te vinden met zuurkool als specialiteit, wél is er een restaurant met uitstekende wijnen: ’t Bakkershuys, in de Dorpsstraat van Broek op Langedijk.

Ooit, lang geleden, een bakkerij waar zijn oom nog werkzaam was als bakker, nu een frisse uitspanning met eigen parkeerplaats waar goed gegeten kan worden.

Als wijngek wil hij dit keer aandacht besteden aan de wijnen die langskwamen. Ook thuis wordt naar de wijn gekookt. Maar al te vaak scoren ze een flesje waar een gerecht bij gezocht wordt en niet andersom.

Ook in deze recensie zal het over de wijnen gaan en niet over de gerechten;

*Voorgerecht: kip, couscous, chili, gember.

Hierbij werd een Falanghina Sannio ‘Svelato’ gedronken, een volle witte wijn uit Campania, een streek in het zuiden van Italië. Vol van kleur, veel geur met tonen van bloemen en specerijen. Lekker zacht met milde zuren. Een verwenning.

*Tussengerecht: crèmesoep, pompoen, bleekselderij, wortel.

De combinatie soep en wijn is altijd een moeilijke omdat ze beide ‘vochtig’ zijn. De uitkomst was Spätburgunder Blanc de Noir Trocken van Weingut Manz. Een ‘Duitser’ met een levendige afdronk.

Een Blanc de Noir is een witte wijn gemaakt van blauwe druiven, in dit geval de spätburgunder, in Frankrijk pinot noir genoemd. Dit is mogelijk omdat het sap van bijna alle blauwe druiven wit van kleur is. (Neem de proef op de som door een blauwe druif met de hand te openen!)

Met een vlugge persing en de kleurgevende schillen snel te verwijderen is het mogelijk witte wijn te maken.

*Hoofdgerecht: runderribeye, rode wijn, aardappel, courgettes.

Dit gerecht ondersteunde de Thorn-Clark ‘Terra Barossa Cuvé’ uit Australië. Een blend van overwegend shiraz, een deel cabernet sauvignon en wat petit verdot geeft een diep donkerrode, bijna zwarte kleur aan de wijn.

De smaak van rijpe bosvruchten met wat aardse, kruidige en animale tonen geeft veel complexiteit en lengte, dit alles verweven met een cederhouten ondertoon. Een regelrechte allemansvriend!

Een rode zoete, licht mousserende wijn uit Piemonte werd begeleid door het nagerecht; pancakes, crème fraiche, bosvruchten. Bij een nagerecht willen we graag een natuurlijk ‘zoetje’ in plaats van suikerzoet. De ‘Grappoli Rossi’ voldeed hieraan.

En dan moeten ze nog met de auto naar huis! Een lange alcoholvrije nazit in goed gezelschap en een kop koffie tot besluit is een probaat middel tegen overmoed.

Door: Jack de Feyter

Jack de Feyter is wijnliefhebber en voormalig eigenaar van wijnwinkel Het Depot in Alkmaar. Bovendien schreef hij jarenlang een column voor een advertentieblad waaruit het blog www.nul72.nl is ontstaan. Wijn stroomt door zijn aderen en samen met zijn vrouw, vinoloog van de wijnacademie, heeft hij menig wijndomein met een bezoek lastig gevallen. Samen organiseerden zij Wijn&Spijs-avonden in hun proeflokaal, waarbij de nadruk lag op de juiste wijnkeuze. Sterker, er werd een gerecht bij de wijn gezocht en niet andersom. Maandelijks hoopt hij een anekdote op u los te laten uit zijn lange wijnleven.


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©