Informatie

Hoe kook ik een ei:
de complete handleiding 2021

Tekst: Smaakvol Noord-Holland Fotografie: Unsplash

Hoe kook ik dat perfecte hardgekookte ei of dat smeuïge zachtgekookte ei, want een minuut langer of korter maakt al het verschil.

Wat heb je nodig?
Een ei of eieren, pannetje, water en optioneel is een een naald of eierprikker.

Hoe kook ik de eieren?

  • Laat de eieren een half uur voor het koken op kamertemperatuur komen.
  • In de bolle kant van het ei prik je met een naald of eierprikker een gaatje in het luchtzakje, dit voorkomt dat de eieren barsten en leeglopen tijdens het koken.
  • Vul het pannetje met water, breng dit aan de kook, leg de eieren voorzichtig in het kokende water en zet het vuur wat lager, met de deksel op de pan zachtjes koken.
  • Nadat je eieren gekookt zijn laat je ze in de pan onder koud water schrikken, dit stopt het kookproces en pelt de eieren makkelijker.

Hoe lang moet een ei koken?

Zachtgekookt ei
– Klein ei: 2,5 minuten
– Middelgroot ei: 3 minuten
– Groot ei: 3.5 minuten

Eigeel zacht/eiwit hard
– Klein ei: 4 minuten
– Middelgroot ei: 5 minuten
– Groot ei: 6 minuten

Hardgekookt ei
– Klein ei: 6 minuten
– Middelgroot ei: 7 minuten
– Groot ei: 8 minuten

De bovenstaande kooktijden zijn geldig vanaf het moment dat het ei in het kokende water ligt.

Kook je de eieren in koud water en verwarm je het op deze manier, tel er dan 1 minuut bij op bij de bovenstaande kooktijden.

Kooktips:
1. Gebruik geen magnetron voor het koken van je eieren want de microgolven zorgen dat de stoom in het ei, het ei laten exploderen.

2. Voeg een scheutje azijn toe aan het water in het pannetje, zo voorkom je dat de schaal barst tijdens het koken en heb je ook geen naald of eierprikker nodig.

3. Leg de eieren met een eetlepel of soeplepel zachtjes in het kokende water.

4. Wil je bijvoorbeeld 100 eieren koken voor de gasten in je restaurant, dan is de kooktijd bepalend bij 100 eieren. Het duurt  langer voor ze aan de kook zijn, maar vanaf het moment van koken houdt je de minuten aan.

Op welke manieren kan ik een ei koken?


Ei koken in waterkoker

Doe de eieren in de waterkoker in koud water. Als het water kookt zet je de tijd op 8 minuten en je hebt perfecte eieren.

Ei koken in de airfryer

Stop je ei 10 tot 12 minuten op 120 graden in de Airfryer zonder voor te verwarmen.

Ei koken in een magnetron

Zoals ik boven al vermelde, niet doen, daarbij heb je kokend water nodig dus kun je je eieren ook gewoon koken in water. Maar wel proberen? Voeg de eieren toe aan een kom die bestand is voor het gebruik in de magnetron. Voeg kokend water toe in de kom zodat de eieren onder water staan. Voeg een theelepel zout aan het water toe. Dek de kom af en zet de magnetron op de hoogste stand voor 3 tot 6 minuten voor het gewenste resultaat.

Ei koken in de oven

Heb je alleen een oven tot je beschikking, verwarm deze dan op 160 graden en leg de eieren in een ovenschaal zonder water. Je bent wel 25 tot 30 minuten verder voordat je een gekookt eitje kunt eten.

Eieren koken gas uit (bespaar tip)

Zet de eieren op met koud water, als het water kookt, haal je ze van het gas af en ± (het geel net hard) 12 minuten staan. Daarna afkoelen om het kookproces te stoppen.

Hoe pel ik een ei?

Men zegt dat hoe moeilijker het ei te pellen is, des te verser is het ei.

  1. Zorg dat je het luchtzakje doorgeprikt is met een naald of eierprikker
  2. Laat een ei schrikken onder koud water
  3. Voeg azijn toe tijdens het koken
  4. Voeg het ei toe aan een glas met water. Dek af met je hand en schud.
    Zie filmpje hier onder.

Ei veiligheid


Hoe lang eieren koken wanneer je zwanger bent?

De kans op salmonellabesmetting bij een zacht gekookte ei is erg klein, maar aanwezig. Eet dus hard gekookte eieren als je zwanger bent.

Mensen met een verminderde weerstand zoals kinderen, ouderen en zwangeren, kunnen het beste daarom hun eieren hardgekookt eten.

Enkele ei veiligheidstips zijn:

  1. Bewaar eieren in de koelkast, zo blijven ze langer goed en verklein je de kans op voedselinfecties.
  2. Controleer de eieren bij het kopen of ze heel zijn en let op de houdbaarheidsdatum.
  3. Zorg tijdens het bereiden van eieren dat je werkt met schoon keukengerei en was je handen nadat je hebt gewerkt met rauwe eieren.
  4. Gebruik aparte snijplanken, spatels of messen tijdens het werken met rauwe eieren en zorg dat klaargemaakt voedsel niet in contact komt met rauwe eieren of de gerechten met rauw ei
  5. Verhit gerechten met rauw ei door en door totdat ze goed gaar zijn.
  6. Bewaar gerechten waar rauwe eieren in verwerkt zijn altijd in de koelkast tot maximaal 24 uur. Daarna niet meer eten!


Voorbeelden van gerechten waarin rauwe eieren zijn verwerkt:

  • Mayonaise
  • Bavarois
  • Tiramisu

Hoe weet je of een ei vers is?

Leg het ei in een groot glas met water. Hoe ouder het ei hoe hoger het ei in het glas drijft. Een vers ei zakt namelijk direct naar de bodem.

Hulpmiddelen voor het koken van een ei

  • Bij deze eierkoker is de eierprikker meegeleverd en kook je handig de lekkerste eieren.
  • Met deze handige eierprikker prik je eenvoudig zonder te knoeien een gaatje aan de bolle kant van het ei.
  • Met deze eierwekker zet de gewenste tijd voor je gewenste ei.
  • Deze eiersnijder maakt de mooiste plakjes van je hardgekookte ei, lekker voor op een broodje gezond.

Heerlijke recepten met eieren

Saoto soep
Eenpansgerecht met zoete aardappel
Buddha bowl
Rabarbermousse
Arretjescake


Alle rechten voorbehouden. Smaakvol Noord-Holland ©